Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika, strah i očaj

Rudari o strahotama ispod zemlje, kanibalizmu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predvodnik čileanskih rudara Luis Urzua podijelio je s javnošću dio strahota koje su on i njegove kolege proživljavali duboko pod zemljom.

Rudar Luis Urza ispričao je o panici koja je nastala kada su rezerve hrane postajale sve manje i manje te o strahu koji je zavladao prvih 17 dana boravka pod zemljom, piše Mirror.co. Predvodnik trenutno najpoznatijih rudara na svijetu objasnio je kako su se ipak uspjeli sabrati, podijeliti hranu te preživjeti jedući svaki drugi dan dva mala komada tune, keks i nekoliko gutljaja mlijeka.

Pročitajte i ovo Spašeni rudari VADILI ZLATO Pod zemljom proveli više od 60 sati bez hrane i vode: Spašeni rudari koji su ostali zarobljeni nakon urušavanja tunela Akcija spašavanja nakon nesreće u rudniku u Turskoj STIŽE ERDOGAN U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar''

'Imalo smo jako malo hrane, jeli smo svaki drugi dan jer nismo znali koliko ćemo biti zarobljeni pod zemljom', rekao je.

>> Samo dvojica rudara ostala u bolnici, ostali otišli kućama

>> Čileanski rudari se tuku, psiholog sve poriče, a ministar šuti

>> Čileanci broje sate do početka povijesnog spašavanja rudara

Luis se prisjetio i panike koja je nastala nakon eksplozije te histeričnog kopanja u potpunom mraku i neuspješnog pokušaja pronalaska izlaska. Tvrdi da su mu trebali sati da umiri prestravljene kolege. 'Vjerojatno je najteži trenutak bio kada se zrak pročistio i kada sam ugledao stijenu. Prije sam mislio da ćemo možda biti zarobljeni dan ili dva, ali kada sam pred sobom vidio stijenu....', ispričao je Luis.

Šale o kanibalizmu

23-godišnji rudar Richard Villaroel ispričao je novinarima o stravičnom strahu kojeg je osjećao. Dodao je kako uplašeni za život i skučeni u malom prostoru rudari pod zemljom nisu bili tako jedinstveni. Za njega je najstrašniji trenutak bio kada se dogodio drugi odron te je rudnik ostao posve blokiran. 'MIslio sam da više nikada neću vidjeti suprugu niti doživjeti rođenje sina', rekao je Villaroel te otkrio kako su se rudari šalili o kanibalizmu. 'Ali samo dok nas nisu našli, poslije toga ne', prenosi The Guardian Villaroelove riječi.

Rudar Osman Araya rekao je kako ga je, uz strah da će umrijeti pod zemljom, nevjerojatno mučila zubobolja. Zbog infekcije zuba zadnjih nekoliko noći mogao je spavati jedino uz pomoć tableta za bolove i u sjedećem položaju, piše Guardina.com. Liječničko osoblje u bolnici u kojoj mu je pružena pomoć sumnja da će izbjeći operaciju.

Najmlađi od 33 rudara, 19-godišnji Jimmy Sánchez, pod zemljom je patio od napada panike i halucinacija. Jimmy je u vrijeme potpune dezorijentacije vidio majku kako silazi u rudnik i nosi mu hranu. Liječnici tvrde da će još neko vrijeme osjećati traumu i zbog toga će biti pod posebnom skrbi. (Mi.Dr./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene