Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS skriva haškog optuženika Stojana Župljanina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od šestorice haaških optuženika koji su još na slobodi, Stojan Župljanin, skrivao se na području Republike Srpske, ali i Srbije i Grčke a za njegovo kretanje svo vrijeme su znali pripadnici obavještajne službe RS, tvrdi sarajevski "Dnevni avaz".

List je kao ekskluzivnu objavio fotografiju navodno snimljenu na Svetoj gori u Grčkoj 2002. godine, gdje je Župljanin u društvu s Predragom Ćeranićem, tadašnjim agentom Obavještajno-sigurnosne službe RS (OBA) koja je kasnije ukinuta, a dio njenih pripadnika prešao je na rad u novoutemeljnu državnu sigurnosnu službu BiH, OSA-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz: Nužno uhititi preostalu četvoricu haških bjegunaca Slika nije dostupna Srbija: Obitelj Stojana Župljanina traži njegovu predaju

Ćeranić nije dobio posao u refomiranoj sigurnosnoj službi, a javno je tvrdio kako je to rezultat zakulisnih političkih igara čiji je cilj bio eliminirati kvalificirane osobe iz sigurnosnog sustava.

Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte do sada je često tvrdila kako je Župljanin bio u dosegu policije Srbije i RS.

"Avaz" pojašnjava kako su timovi što su tragali za Župljaninom, koji je tijekom rata obnašao dužnost šefa policije u Banjoj Luci, ušli u trag brojnim osobama koje su mu pomagale u bijegu, uključujući tu i pripadnike policijskih i sigurnosnih službi u RS.

Prema navodima neimenovanog "Avazova" izvora, osim u Grčkoj, Župljanin je u proteklom razdoblju boravio i u Srbiji na Fruškoj Gori te u novom Sadu, a neko vrijeme uspješno se skrivao i u Banjoj Luci, gdje mu još uvijek živi obitelj. 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene