Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suzbijanje širenja

Rođak ebole odnio pet života: Najsmrtonosniji virus proširio se u još jednu državu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pet osoba umrlo je od marburškog virusa u sjeverozapadnoj regiji Kagera u Tanzaniji, priopćilo je tanzanijsko Ministarstvo zdravstva.

Tri osobe oboljele od marburškog virusa liječe se u bolnici, a vlasti prate 161 kontakt, kazala je ministrica zdravstva Tanzanije Ummy Mwalimu nakon što je pet osoba umrlo od marburškog virusa u sjeverozapadnoj regiji Kagera. 

Ustvrdila je da je bolest suzbijena i uvjerena je da se neće dalje širiti, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je strategiju Tanzanije za kontrolu širenja virusa.

"Napori tanzanijskih zdravstvenih vlasti da utvrde uzrok bolesti jasan su pokazatelj odlučnosti da se učinkovito odgovori na epidemiju'', istaknuo je regionalni direktor WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti.

Virus Marburg rođak je jednako smrtonosnog virusa ebole - dijela obitelji filovirusa - i ubija u prosjeku polovicu zaraženih, prema podacima WHO-a.

Riječ je o teškoj, vrlo često smrtonosnoj bolesti, čiji simptomi uključuju glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje i naposljetku otkazivanje organa.

Cjepiva ili antivirusni tretmani nisu odobreni za liječenje virusa, no rehidracija oralnim ili intravenoznim tekućinama poboljšavala je dosad preživljavanje, ističu iz WHO-a, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija POVEĆAVA SE BROJ ZARAŽENIH Što je marburški virus? Vrlo je zarazan, stopa smrtnosti ide i do 88 posto, a ovo su simptomi bolesti

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrtnost 90 posto Povratak najsmrtonosnijeg virusa za koji ne postoji lijek: Zbog dvoje preminulih gotovo stotinu ljudi u karanteni

Ovaj se virus, srećom, širi sporije od COVID-19. Potreban je bliži kontakt s izlučevinama bolesnika te se može prenositi seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom.



 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene