Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može na put

Ostali bez djeteta jer su ga htjeli pustiti na put oko svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemskoj djevojčici od 13 godina, koja želi sama u rujnu otputovati jedrilicom na put oko svijeta, sud je odredio privremeno skrbništvo i naredio otvaranje istrage.

‘Roditelji će se morati o svim važnim odlukama glede Laure posavjetovati sa službom za zaštitu djece. To znači da Laura ne može početi put oko svijeta bez pristanka službe’, rečeno je na sudu u Utrechtu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zima zima, zube ima Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni? Posada jedrilice spašena kod otoka Paga akcija spašavanja Drama na moru: Troje ljudi zaglavilo usred jakog nevremena na jedrilici sa slomljenim jarbolom

>> Podržavali 13-godišnju kćer da sama oplovi svijet

Sud za maloljetnike koji je odluku obznanio jutros, naredio je istragu o ‘utjecaju koji će putovanje imati na psihičko i fizičko stanje’ adolescentice. Izvješće mora biti gotovo do 16. listopada.

Sudu se obratilo Vijeće za zaštitu djece sa zahtjevom da ‘ukine nadležnost roditelja’ Laure Dekker koja želi postati najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet u dvije godine.

Laura je planirala krenuti na svoj put oko svijeta 1. rujna, a putovanje bi trebalo trajati dvije godine. Njezini roditelji su rekli da bi putem interneta nastavila školovanje s jedrilice, a od škole su već tražili da Lauri dozvole da dvije godine ne pohađa nastavu nego 'dopisno' polaže razrede.

Nakon što je škola odbila zahtjev, a roditelji objavili da i dalje podržavaju naum svoje kćeri, uključio se centar za socijalnu skrb i otvorio istragu. Laura je u izjavi za javnu televiziju kazala kako je rođena na jedrilici svojih roditelja i da je već u dječjoj dobi postala izvrsnim skipperom te da se ne smatra premladom da bi sama oplovila svijet. 'Sve ovisi o tome kako ste odgajani', rekla je Laura. 'Ja sam odgojena da budem vrlo, vrlo samostalna', istaknula je ona. (Hina)

Mislite li da je opravdano uzeti roditeljima skrbništvo nad djetetom jer želi oploviti svijet?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene