Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pucnjava u Beogradu

Roditelji pokrenuli inicijativu da se u školi pogođenoj teškim zločinom proglasi kraj godine: "Djeca su nam ubijena"

Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi
Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Foto: Antonio Balic / CROPIX
Roditelji djece beogradske Osnovne škole Vladislava Ribnikara traže da se proglasi kraj školske godine nakon teške pucnjave.

Dio roditelja, više od 150, podržalo je inicijativu da se 3. svibanj proglasi kao kraj školske godine u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu. 

Tada je u školi ubijeno devetero učenika i školski zaštitar, a na djeci, roditeljima i cijeloj regiji ostavilo je teške posljedice.

“Sve ono što se u školi događalo nakon 3. svibnja predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi ‘normalno’ stanje u školi", napisali su roditelji u svom priopćenju, piše Nova.rs.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Beogradu Žestoki prosvjedi VIDEO Srbija se digla na noge, Vučićevi zaštitari maltretirali ljude: "Nismo ovce da nas drže u toru"

Krizni plan koji Uprava škole provodi "pod svaku cijenu", pokušava prekriti posljedice teške pucnjave, dodaju. 

“Školska godina se na tragičan način završila 3. svibnja. Svaki dan poslije toga nije nastavak školske godine, nego gluma da se ništa nije dogodilo. A dogodilo se. Djeca su nam ubijena u školi”, kazali su roditelji.

Inicijativu podržavaju i stručnjaci. "Emocionalna klima prijateljstva, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i povjerenja je narušena ovim zločinom“, rekao je sudski vještak i neuropsihijatar Zoran Đurić.

Pročitajte i ovo Ines Begčević Brojke u porastu Slučaj iz Beograda otkrio alarmantne podatke o mentalnom zdravlju naše djece: Psihologinja otkriva kako razgovarati s adolescentima

"Da bi se ova posttraumatska reakcija smirila i sanirala, potrebno je da djeca ne dolaze u školu, na mjesto zločina", dodao je Đurić i objasnio da se moraju odmaknuti od svih mjesta koja mogu povezati sa zločinom.

Rekao je da je riječ o traumatičnom događaju prvog reda jer su djeca doživjela ranjavanja u oružanom napadu i prisustvovala smrti prijatelja s kojima su se svakoga dana družila i viđala u školi.

Nastava u OŠ Vadislava Ribnikara trebala bi početi u ponedjeljak s pojačanim nadzorom policije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene