Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sofisticirani tuneli

VIDEO Borba s narkokartelima: Evo tko pretražuje tunele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strože granične kontrole natjerale su narkokartele da se okrenu podzemnim tunelima. Njihovo pretraživanje može biti opasno zbog čega vlastima pomažu roboti.

Zbog sve strožih graničnih kontrola, narkokarteli u SAD-u i Meksiku okrenuli su se podzemnim tunelima kako bi izbjegli otkrivanje. Od 1990. godine pronađeno je gotovo 170 tunela, najviše uz granicu Arizone i Kalifornije s Meksikom.

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Njihovo pretraživanje može biti opasno, zbog čega su se američke granične patrole okrenule najnovijoj tehnologiji u podzemnom ratu - bežičnim, kamerom opremljenim robotima koji brzo obavljaju posao.

Kevih Hecht, stručnjak za tunele, objasnio je kako roboti šalju sliku iz tunela, nakon čega agenti odlučuju o kršenju propisa i zakona. 'Ako pronađeno tunel, volimo poslati robota unutra da raščisti tunel i identificira bilo kakve prijetnje, krijumčarenje, moguće naoružane ljude...', objasnio je.

VIDEO Zavirite u tajne tunele izgrađene samo za jednu stvar!

Konstrukcija tunela kreće se od malih, rukom iskopanih, dovoljno velikih tek toliko da kroz njih može puzati jedna osoba, do vrlo sofisticiranih prolaza s rasvjetom, podržanim stropovima i ventilacijom.

Neki su dugi nekoliko metara, odnosno protežu se od jedne granice do druge, dok ima i onih koji su 400 metara dugi. Za izgradnju sofisticaranijih tunela karteli angažiraju stručnjake, među kojima inženjere i rudare. Njihova izgradnja košta između dva i tri milijuna dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene