Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi otvara vrata 2018.

Gradovi pod zemljom - 'To je jedini put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Populacija ljudi na Zemlji iz dana u dan sve je veća. Dok su neki zabrinuti porastom broja stanovnika, arhitekti i stručnjaci gradnje napominju kako na Zemlji ima pregršt prostora za život.

Ne bi li pronašli rješenje za prenapučenost planeta i klimatske promjene mnogi veliki gradovi angažiraju stručnjake koji pokušavaju izraditi savršenu zamjenu života na Zemlji i to pod zemljom.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici Ivo Milatić - 1 Prešlo svaku mjeru HDZ-ov državni tajnik tulumario u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje dozvole! Oporba: "Ovo je sukob interesa"

Prema dosadašnjim statistikama više od 80 posto stanovnika Zemlje, do kraja stoljeća, živjet će u gradovima. Stručnjaci za prostorno uređenje i gradnju zabrinuti su zbog pitanja gdje će sve te ljude smjestiti.

Njihovo veličanstvo: Megagradovi koji niču poput gljiva nakon kiše

Nacionalno istraživačko vijeće SAD-a još je 2013. godine predstavilo izvješće u kojem sugerira izgradnju gradova pod zemljom, ne bi li omogućili svim ljudima da žive u gradu.

Znanstveni laboratorij u Singapuru

Jedna od država s najvećim brojem stanovnika po metru kvadratnom već je osmislila način kako da ljudima omogući kvalitetan život u zemlji koja se prostire na samo 710 kvadratnih kilometara na kojima se nalazi gotovo 5.5 milijuna ljudi.

Zbog nedostatka zemlje i prostora za gradnju Singapur planira graditi 'Podzemni grad znanosti' koji će biti dom za više od 4200 ljudi. Protezat će se na dubini od 30 do 80 metara ispod zemlje, a sadržavt će brojne laboratorije biomedicine i biokemijske industrije.

Neboder u obliku obrnute piramide

Rješenje za prenapučenost pronašao je i grad Mexico City. Njihov plan obuhvaća gradnju obrnutog nebodera koji će sezati i do 300 metara u dubinu. U ovu obrnutu piramidu bit će smješteno više od 5 000 ljudi. Stanovi će se moći iznajmiti, a obilovat će i bogatom ponudom rekreativnih sadržaja. Podzemni neboder imat će veliki stakleni strop, ili pod, ovisno kako ga gledamo, koji će omogućiti prodor prirodnog svjetla.

"Ostalo je jako malo mjesta na kojima ima mjesta za gradnju, a i zakon ne dopušta gradnju zgrada viših od osam katova. Jedini put gradnje je u zemlju", rekao je arhitekt nebodera.

Čudo gradnje: U 19 dana planiraju izgraditi zgradu sa 57 katova

Hotel u planini

Šangajski dizajneri pronašli su način kako iskoristiti dio zemlje koji je do sada smatran neiskoristivim. Radi se o napuštenom kamenolomu dubine više od 100 metara.

Njihov plan je izgraditi hotel koji će se protezati u ponor do dubine od 100 metara, bit će visok 19 katova i imati 380 soba. Prava oaza koja izbija iz planine.

'Master plan'

Borba s vremenskim neprilikama jedan je od razloga pribjegavanja metodama gradnje pod zemljom. Upravo zbog ekstremno niskih temperatura vlasti Helsinkija odlučile su pronaći način širenja populacije u zemlju.

Gradnja Finskog "Master plana" započela je 2011., a do sada je izgrađeno više od 400 objekata uključujući shopping centre, klizališta, bazene i teniske terene. Helsinki planira izgradnju još 200-tinjak sličnih objekata.

Slične projekte planiraju graditi i New York i London. Svoje zapuštene tunele podzemnih željeznica prenamijenit će u shopping centre. Onaj u New Yorku svoja vrata otvara već 2018. godine. Struju će crpiti od solarnih panela.

Planove nekih od najvećih ideja i zamisli možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene