Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN UPOZORAVA

Rizik od eskalacije u Siriji "rast će iz sata u sat": Turska prijeti odmazdom zbog smrti vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 29 svojih vojnika u napadima u pokrajini Idlibu. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Turska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bašara al Asada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji

"Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih postrojba", rekao je u priopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 29 svojih vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

"Osvetit ćemo naše hrabre vojnike", rekao je Altun.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da "pokažu odgovornost" i "zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim".

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.

NATO-ov glavni tajnik osudio "nasumične zračne udare sirijskog režima"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne udare sirijskog režima i njegova ruskog saveznika" u pokrajini Idlibu a Sjedinjene Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju "gnusnu ofenzivu" u kojoj je u četvrtak poginulo 29 turskih vojnika.

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

"Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofenzivu, da poštuju međunarodno pravo i podupru napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje", rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.

"Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području", dodala je.

"Podupiremo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutačni prekid te gnusne ofenzive Asadova režima, Rusije i snaga koje podupire Iran", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Najmanje je 29 turskih vojnika poginulo u četvrtak u pokrajini Idlibu, gdje je Ankara uzvratila zračnim napadima na ciljeve sirijskog režima.

Rizik od eskalacije u Siriji "rast će iz sata u sat" ako se ništa ne poduzme

Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije "rast će iz sata u sat" na sjeveroistoku Sirije, gdje je u četvrtak, tvrdi Ankara, najmanje 29 turskih vojnika poginulo u zračnim udarima sirijskog režima i njegova ruskog saveznika, upozorio je glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik Antonio Guterres opetuje svoj poziv na trenutačni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo u pokrajini Idlibu", rekao je u priopćenju Stephane Dujaric, glasnogovornik UN-a.

"Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat", dodao je.

Tri sirijska vojnika ranjena u izraelskom raketiranju blizu Golana

Najmanje su trojica sirijskih vojnika ranjena u četvrtak navečer u paljbi iz izraelskih helikoptera u pokrajini Quneitri, na jugu Sirije, objavila je službena sirijska agencija Sana.

"Izraelski helikopteri su ispaljivali rakete iznad okupiranog Golana na položaje (sirijske) vojske u Kahtaniyehu, Al Horiyyatu i u gradu Quneitri, pri čemu su ranjena trojica vojnika", navodi Sana.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji u Siriji raspolaže širokom mrežom izvora, izvijestio je pak o pogibiji jednog vojnika u tim zračnim napadima i o sedmorici ranjenih, među kojima su neki u teškom stanju.

Ovi se zračni udari događaju nakon izraelskog napada bespilotnom letjelicom, također u pokrajini Quneitri, koji se dogodio nešto ranije tijekom dana i u kojemu je poginuo pripadnik "Sirijskog otpora za oslobođenje Golana", objavio je SOHR.

"Sirijski otpor za oslobođenje Golana" je skupina koju je prije više od šest godina osnovao moćni oružani pokret libanonskog Hezbollaha kako bi izvodio operacije na Golanskoj visoravni, u pokrajini Quneitri, koje je Izrael okupirao i anektirao najveći dio.

Službena agencija Sana izvijestila je pak o pogibiji "jednog civila" nakon zračnog napada "izraelskom bespilotnom letjelicom na njegov automobil u gradu Hadaru", u toj pokrajini.

Od početka sirijskog sukoba 2011. Izrael je izveo stotine zračnih udara na vojne položaje Bašara al Asada, ali i na njegove saveznike Iran i Hezbollah, dva velika neprijatelja židovske države. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene