Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh znanstvenika sa Stanforda

REVOLUCIJA U ZNANOSTI Izum koji će promijeniti pogled na računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bioinženjeri sa Sveučilišta Stanford razvili su sinkroni procesor koji umjesto elektrona koristi pokretne kapljice vode.

Nakon desetljeća rada na projektu, dovršeni procesor pripada posve novoj klasi, jer radi po principu manipulacije fizičkom tvari, umjesto informacijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čip među prstima On je čovjek koji hakira telefone pomoću implantata pod kožom Slika nije dostupna Dostupna i putem interneta Sve što morate znati o novim, čipiranim osobnim iskaznicama

Manu Prakash, asistent profesora bioinženjeringa na Stanfordu, zajedno je sa studentima primijenio fiziku kretanja vodenih kapljica na funkcionalan sat, koji je jezgrena komponenta u računalnoj znanosti, odgovorna za sinkronizaciju svih operacija. Njihov rad objavljen je u stručnom znanstvenom časopisu Nature Physics, prenosi RT.

Nevjerojatno: Starije je no što smo mislili!

U teoriji to bi novo računalo moglo biti sposobno obaviti iste operacije kao i obično elektronsko računalo, iako znatno sporije. No ovdje nije cilj računalna brzina, jer je cilj tima manipulirati materijalima, a ne informacijama.

"Već imamo digitalna računala za obradu informacija. Naš cilj nije natjecati se s digitalnim računalima ili upravljati obradom riječi pomoću ovog stroja. Naš cilj je napraviti potpuno nov razred računala koji može precizno kontrolirati i mijenjati fizičku materiju", istaknuo je Prakash.

"Mi smo upravo to postigli na mazorazini (red veličine)", pojasnio je Prakash.

Čip kojeg su napravili bazira se na rotirajućem magnetskom polju i svojevrsnom zrcalnom labirintu za sićušne kapljice koje su obogaćene magnetskim nanočesticama. Svaka rotacija magnetskog polja pomiče kapljice u unaprijed predodređenom smijeru - sve odjednom ali korak po ciklusu. Prisutnost kapljice ekvivalent je 1 u binarnom kodu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene