Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ples na niti

Rehn: Nije lako biti posrednik u pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europskoj komisiji vrlo je teško posredovati u bilateralnom prijeporu između zemlje članice i zemlje kandidatkinje, ali unatoč tome uspjela je približiti stajališta Hrvatske i Slovenije i to je poslužilo kao temelj za dogovor između premijera dviju zemalja, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn.

'Europskoj komisiji nije lako posredovati između zemlje članice i kandidatkinje. Kandidatska zemlja smatra da je Komisija naklonjena državi članici, budimo iskreni, postoji sklonost da u prvom redu branimo zemlje članice, a s druge strane zemlja članica sumnja da je barem povjerenik za proširenje naklonjen kandidatskoj zemlji', rekao je Rehn članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, kojima je predstavio izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, koje je Komisija usvojila u srijedu. Rehn je rekao da je tijekom šest mjeseci intenzivno posredovao u rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mikroplastika na udaru Odzvonilo šljokicama u kozmetici i raznim sjajilima: Trgovci spremaju akcijske prodaje Ilustracija Biljna baza Francuska zabranjuje neke nazive za hranu: Na popisu je 21 stavka

>> Rehn: Hrvatska se konačno približava cilju

'Taj posao je zaključen sredinom lipnja kada sam predstavio svoj zadnji prijedlog o arbitraži. Tada smo bili vrlo blizu dogovora, razlike su bile samo u nekoliko riječi i u njihovu redoslijedu, a krenuli smo s vrlo udaljenih stajališta. Slovenija je tražila postupak političkog mirenja i tada je kao mogući posrednik u igri bio Martti Athisaari, dok je Hrvatska tražila da se to pitanje riješi samo pred Međunarodnim sudom pravde', rekao je Rehn. 'U tih šest mjeseci uspjeli smo smanjiti razlike i približiti stajališta oko arbitražnog suda, koji jest međunarodno pravno tijelo, kao što je to Hrvatska tražila, ali ima i neke elemente posredovanja.

Na tom temelju su onda dvoje premijera, nakon ostavke premijera (Ive) Sanadera, uspjeli izgraditi međusobno povjerenje, a to povjerenje je bilo ključno za dogovor i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora', rekao je Rehn odgovarajući na upit europskih zastupnika kakve su lekcije naučene iz toga primjera. Dodao je da u rješavanju bilateralnih pitanja nema jedinstvene teorije, jer je svako od tih pitanje posebno. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene