Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutili se

Novo 'upozorenje' iz Turske: 'Časni papa vjerojatno neće više počiniti takvu pogrešku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak papi Franji da govori "besmislice" i upozorio ga da ne ponavlja izjave o Armencima kao žrtvama "genocida" u doba Osmanskoga carstva.

Papa Franjo u nedjelju je rekao da su Armenci bili žrtve 'prvog genocida počinjenog u 20. stoljeću' zbog čega je Turska svog veleposlanika iz Vatikana odmah pozvala na konzultacije u Ankaru.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Slika nije dostupna Skrivaju svoje korijene Šute već sto godina: 'I krave na ispaši znaju da je to bio genocid'

'Časni papa vjerojatno neće više počiniti takvu pogrešku', rekao je Erdogan u Ankari na konferenciji za turske izvoznike.

Poglavara katoličke crkve "upozorio" je rekavši "kada se političari i klerici pačaju u posao povjesničara, iz toga neće proizaći istina, prije će to biti, kao i danas, besmislica".

Papa pokolj Armenaca prije 100 godina nazvao 'prvim genocidom 20. stoljeća' 

Turska, sljednica osmanskoga carstva, odbacuje pojam genocid za ubojstva i deportaciju Armenaca u završnim godinama Prvog svjetskog rata, dok Armenija navodi da su osmanlije ubili 1,5 milijuna Armenaca.

Papa Franjo nije jedini zbog kojega se Turska osjeća isprovocirana jer Europski parlament u srijedu glasuje o rezoluciji koja poziva na "komemoraciju o stogodišnjici genocida nad Armencima".

U ponedjeljak je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon opisao ubojstva Armenaca kao "okrutni zločin", ali ne i genocid. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene