Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda sjevernokorejske akcije

Reakcije: 'Iako je lansiranje bilo neuspješno riječ je o provokaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na neuspješno lansiranje sjevernokorejske rakete stigle su i prve reakcije.

Bijela kuća objavila je u četvrtak po lokalnom vremenu kako je neuspjelo lansiranje sjevernokorejske rakete bio akt provokacije koji je zemlju stavio u izolaciji i doveo do kršenja međunarodnog prava. "Unatoč neuspjehu u pokušaju lansiranja rakete, sjevernokorejska provokativna akcija prijetnja je regionalnoj sigurnosti, krši međunarodno pravo i u opreci je s njezinim vlastitim nedavno preuzetim obvezama", rekao je u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

>> Fijasko Sjeverne Koreje: Ispalili raketu, ona eksplodirala i pala u more

"Dok ova akcija ne iznenađuje uzme li se u obzir sjevernokorejski agresivni obrazac ponašanja, svako raketno djelovanje Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost međunarodne zajednice. Sjedinjene Države ostaju na oprezu suočene sa sjevernokorejskim provokacijama i potpuno predane sigurnosti naših saveznika u regiji", kazao je Carney.

Reakcija je stigla i iz Južne Koreje koja je osudila lansiranje sjevernokorejske rakete ustvrdivši da je riječ o "provokaciji" koja prijeti stabilnosti Korejskog poluotoka i regije u cjelini. "To je jasno kršenje rezolucije UN-a koja brani (Sjevernoj Koreji) svako lansiranje koje koristi tehnologiju balističkih raketa", kazao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan. On je ocijenio da se radi o "provokaciji koja prijeti miru na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji".

Ministar je potvrdio raniju informaciju njegove administracije da je riječ o neuspjelu lansiranju. "Sjeverna Koreja je ispalila jutros de facto dalekometnu raketu, no to nije uspjelo", istaknuo je ministar. Južna Koreja ranije je upozorila kako će napasti sjevernokorejsku lansirnu rampu ukoliko dođe do prijetnje njezinu teritoriju. Prema izvorima japanskog ministarstva obrane na koje se pozivaju japanski mediji, raketa se raspala u zraku prije nego li su njeni djelovi pali u Žuto more, na zapadu Korejskog poluotoka.

>> Analitičar: 'Ne brinite, Sjeverna Koreja će lansirati obični satelit, a ne projektil'

Osudu lansiranja sjevernokojeske rakete dao je i Japan koji ju jue ocijenio kao "snažnu provokaciju" Pjongjanga i kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, dok je sjevernokorejski najbliži saveznik Kina za sada bez komentara. "Iako nije uspjelo, lansiranje sjevernokorejske rakete snažna je provokacija upućena našoj zemlji i ostalim zemljama, koja krši rezolucije 1695, 1718 i 1874 Ujedinjenih naroda. Uputili smo ozbiljan prosvjed diplomatskim kanalima", kazao je glasnogovornik japanske vlade Osamu Fujimura.

Sjeverna Koreja lansirala je u petak ujutro dalekometnu raketu koja se malo nakon lansiranja raspala i pala u more. Kako je priopćilo Zapovjedništvo sjevernoameričke zračne obrane (NORAD), radilo se o "raketi Taepodong-2", interkontinentalnoj balističkoj raketi dometa između 6.000 i 9.000 kilometara.

SAD su odmah osudile sjevernokorejsko lansiranje kao akt provokacije koji je zaprijetio regionalnoj sigurnosti, koji predstavlja kršenje međunarodnog prava i u suprotnosti je s preuzetim obvezama. "Predsjednik Barack Obama jasno je rekao kako je spreman na konstruktivne odnose sa Sjevernom Korejom. No također je inzistirao na tome da Sjeverna Koreja mora poštovati svoje preuzete obveze, slijediti međunarodne obveze i uspostaviti miroljubive odnose sa svojim susjedima", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Za razliku od reakcija Južne Koreje i Japana u kojima se također osuđuje sjevernokorejsko lansiranje rakete, Kina, koja je i najveći saveznik Pjongjanga, za sada se nije oglasila bilo kakvim komentarom o ovome činu. Službena kineska novinska agencija objavila je više flash vijesti iz svojih dopisništava u Seoulu, Washingtonu i Tokiju, no za sada nema niti jednog službenog kineskog komentara o ovome događaju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene