Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti?

Analitičar: 'Ne brinite, Sjeverna Koreja će lansirati obični satelit, a ne projektil'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se Sjeverna Koreja približava 100. obljetnici rođenja svog osnivača Kim Il Sunga 15. travnja, oči svijeta uprte su u tu zemlju zbog najave lansiranja rakete čija svrha još nije potpuno poznata.

Dužnosnici Sjeverne Koreje kažu kako će na raketi lansirati meteorološki satelit, ali ostatak svijeta nije uvjeren u to. Posebno njihovi susjedi Japanci koji su već aktivirali proturaketnu obranu. Međunarodnu zajednicu Sjeverna je Koreja obavijestila da će se lansiranje dogoditi između četvrtka i ponedjeljka, između sedam sati ujutro i podneva (22 i 3 sata prema GMT-u)

Pročitajte i ovo Rakete Hwasal-2 Nuklearno naoružanje Imaju nuklearno oružje, snimili su i mete pa uputili prijeteću poruku: Posljedice bi mogle biti katastrofalne Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Ošetećeno nekoliko zgrada Kakva blamaža! Sjeverna Koreja ispalila raketu i slučajno pogodila svoj grad

SAD, Japan i Velika Britanija smatraju da je lansiranje rakete provokacija i da krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojim se Sjevernoj Koreji zabranjuje razvoj nuklearnog i balističkog oružja. Stručnjaci tvrde kao je Unha-3 nosač, sličan tipu rakete koja bi se mogla koristiti za ispaljivanje projektila koji nosi nuklearnu bombu. Ona bi, pak, mogli 'letjeti' prema SAD-u i drugim metama, javlja APTN.

>> Sjeverna Koreja: 'Vrijeme je loše, danas nećemo lansirati raketu'

Međutim, dr. Han Park sa Sveučilišta u Georgiji koji proteklih 28 godina, jednom godišnje odlazi u Sjevernu Koreju tvrdi da je lansiranje mirotvorno i civilno te da će na raketi vjerojatno u svemir biti poslan satelit.

'Mislim da bi SAD trebale prihvatiti činjenicu da je ovo domaći proizvod, što znači da će se lansirati satelit. Mislim da je to jedini način na koji bi se trebao prema tome postaviti, jer Sjeverna Koreja se neće predomisliti. Doveli su medije kako bi pokazali što stvarno rade, a to nije testiranje projektila', kaže dr. Park.

Prema Sjevernoj Koreji, satelit Kwangmyongsong-3 služit će prikupljanju podataka koji će se koristiti za vremenske prognoze i istraživanja agrikulture. 'Tijekom 17 godina vladavine Kim Jong Ila, izronilo je svojevrsno kolektivno vodstvo. Sve je odluke donosio vrh Radničke stranke. A sada je to još više tako. Kim Jong Un je neiskusan. Mislim da nema ni znanja niti mogućnosti donositi velike odluke', rekao je dr. Park.

Pjongjang je već dva puta pokušao lansirati satelit u svemir, 1998. i 2009. godine, ali niti jedan nije došao do orbite.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene