450900
450900
450900
450900
450900

SJEVERNA KOREJA GREŠKOM SVIJETU OTKRILA SVOJ INTERNET i njegovo 'bogatstvo'

  • , 21.09.2016., 13:11
  • Autor:
  • komentara

Poznavajući metode "Dragog vođe", za otkrivanje sjevernokorejskog interneta ostatku svijeta, netko će zasigurno grdno odgovarati.

 
 
 
 
Kim Jong-un okružen vojim vrhom za računalom (Foto: Arhiva/AFP)
Kim Jong-un okružen vojim vrhom za računalom (Foto: Arhiva/AFP)

Jednu od brojnih sjevernokorejskih tajni predstavlja i struktura njihovog interneta, kojeg ne samo da usko kontrolira vlast pod palicom Kim Jong-una, već je isto tako njihov internet nedostupan strancima.

Netko u Sjevernoj Koreji napravio je pogrešku (vjerojatno s vrlo ozbiljnim posljedicama po tu istu osobu) pa je u ponedjeljak bilo tko, to naravno uključuje i strance, imao pristup sjevernokorejskom webu i DNS podacima najviše razine.

Ta pogreška otkrila je i listu web imena web domena, koje se nalaze na najjačoj web domeni u Sjevernoj Koreji, .kp, prenosi Mashable.

Programeri s Githuba iskoristili su priliku te proučili podatke i otkrili da sjevernokorejski web ima svega 28 internetskih stranica. To je ujedno i prvi put da je netko izvan Sjeverne Koreje objavio bilo kakve podatke o tom tajnovitom internetu.

Listu tih podataka odmah su analizirali i korisnici Reddita te pokušali dokučiti o čemu se na pojedinoj internetskoj stranici radi.

Za stranicu rodong.rep.kp otkrili su da je riječ o službenim news stranicama Sjeverne Koreje. Za airkoryo.com.kp stranicu trebalo je samo uključiti logiku i zaključiti da je riječ o službenim stranicama državne aviokompanije. Stranica knic.com.kp pak predstavlja glavnu osiguravajuću tvrtku Sjeverne Koreje.

Nisu sve stranice uspješno analizirane, a i u međuvremenu je pristup istima uvelike onemogućen, iako pokoju možda netko i uspije učitati tu i tamo. Međutim, jedna stranica ostala je nepoznanica, a riječ je o stranici friend.com.kp, za koju se pretpostavlja da je možda sjevernokorejska verzija Facebooka.

Evo i popisa svih 28 internetskih stranica na domeni .kp, koja je sa svijetom povezana preko Kine:

airkoryo.com.kp
cooks.org.kp
friend.com.kp
gnu.rep.kp
kass.org.kp
kcna.kp
kiyctc.com.kp
knic.com.kp
koredufund.org.kp
korelcfund.org.kp
korfilm.com.kp
ma.gov.kp
masikryong.com.kp
naenara.com.kp
nta.gov.kp
portal.net.kp
rcc.net.kp
rep.kp
rodong.rep.kp
ryongnamsan.edu.kp
sdprk.org.kp
silibank.net.kp
star-co.net.kp
star-di.net.kp
star.co.kp
star.edu.kp
star.net.kp
vok.rep.kp

Sjevernokorejski internet završio je u top svjetskim vijestima i 2014. godine, kad je na devet sati srušen i kad se špekuliralo da ga može srušiti najobičniji i najjednostavniji DDoS napad.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se