Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će posljedica

SJEVERNA KOREJA GREŠKOM SVIJETU OTKRILA SVOJ INTERNET i njegovo 'bogatstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznavajući metode "Dragog vođe", za otkrivanje sjevernokorejskog interneta ostatku svijeta, netko će zasigurno grdno odgovarati.

Jednu od brojnih sjevernokorejskih tajni predstavlja i struktura njihovog interneta, kojeg ne samo da usko kontrolira vlast pod palicom Kim Jong-una, već je isto tako njihov internet nedostupan strancima.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Netko u Sjevernoj Koreji napravio je pogrešku (vjerojatno s vrlo ozbiljnim posljedicama po tu istu osobu) pa je u ponedjeljak bilo tko, to naravno uključuje i strance, imao pristup sjevernokorejskom webu i DNS podacima najviše razine.

Ta pogreška otkrila je i listu web imena web domena, koje se nalaze na najjačoj web domeni u Sjevernoj Koreji, .kp, prenosi Mashable.

Programeri s Githuba iskoristili su priliku te proučili podatke i otkrili da sjevernokorejski web ima svega 28 internetskih stranica. To je ujedno i prvi put da je netko izvan Sjeverne Koreje objavio bilo kakve podatke o tom tajnovitom internetu.

Listu tih podataka odmah su analizirali i korisnici Reddita te pokušali dokučiti o čemu se na pojedinoj internetskoj stranici radi.

Za stranicu rodong.rep.kp otkrili su da je riječ o službenim news stranicama Sjeverne Koreje. Za airkoryo.com.kp stranicu trebalo je samo uključiti logiku i zaključiti da je riječ o službenim stranicama državne aviokompanije. Stranica knic.com.kp pak predstavlja glavnu osiguravajuću tvrtku Sjeverne Koreje.

Nisu sve stranice uspješno analizirane, a i u međuvremenu je pristup istima uvelike onemogućen, iako pokoju možda netko i uspije učitati tu i tamo. Međutim, jedna stranica ostala je nepoznanica, a riječ je o stranici friend.com.kp, za koju se pretpostavlja da je možda sjevernokorejska verzija Facebooka.

Evo i popisa svih 28 internetskih stranica na domeni .kp, koja je sa svijetom povezana preko Kine:

airkoryo.com.kp
cooks.org.kp
friend.com.kp
gnu.rep.kp
kass.org.kp
kcna.kp
kiyctc.com.kp
knic.com.kp
koredufund.org.kp
korelcfund.org.kp
korfilm.com.kp
ma.gov.kp
masikryong.com.kp
naenara.com.kp
nta.gov.kp
portal.net.kp
rcc.net.kp
rep.kp
rodong.rep.kp
ryongnamsan.edu.kp
sdprk.org.kp
silibank.net.kp
star-co.net.kp
star-di.net.kp
star.co.kp
star.edu.kp
star.net.kp
vok.rep.kp

Sjevernokorejski internet završio je u top svjetskim vijestima i 2014. godine, kad je na devet sati srušen i kad se špekuliralo da ga može srušiti najobičniji i najjednostavniji DDoS napad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene