Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pratimo poštivanje naše neovisnosti'

Raul Castro spreman o svemu razgovarati s SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Raul Castro rekao je u subotu da ne odbacuje ni jednu temu u dijalogu s Washingtonom i pozdravio je zbližavanje sa Sjedinjenim Državama, kao i ukidanje pedesetogodišnjih preprema suradnji.

U srijedu su američki i kubanski predsjednici objavili međusobnu namjeru normaliziranja diplomatskih odnosa između dviju zemalja nakon više od 50 godina neslaganja.

Pročitajte i ovo Miguel Diaz-Canel i Raul Castro (Foto: AFP) Promjena "kormilara" Kuba ulazi u novo doba: Nakon šest desetljeća na čelo zemlje dolazi čovjek koji nije iz obitelji Castro Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro

"Kubanski narod pozdravlja tu pravednu odluku predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame. Ta odluka pokreće ukidanje prepreka u odnosima između naših zemalja i obilježava otvaranje novog poglavlja", rekao je Raul Castro u tradicionalnom govoru zatvaranja polugodišnjeg parlamentarnog zasijedanja.

Prvi službeni razgovori predviđeni su za siječanj za pokretanje uspostave diplomatskih odnosa između Kube i Sjedinjenih Država, nakon 18 mjeseci krajnje tajnih postupaka za pokretanje tog odleđivanja.

Ovo je mjesto zamrznuto u vremenu - I tako već pola stoljeća!

"Ponavljamo da smo spremni za dijalog o razlikama", rekao je kubanski predsjednik.

"Prihvaćamo dijalog u svim temama, o svemu o čemu se želi govoriti o Kubi, ali i o Sjedinjenim Državama, dodao je i ponovio da kani ostati odlučan u svezi tema koje potpadaju pod nacionalni suverenitet", objasnio je.

"Pratimo poštivanje naše neovisnosti i samoodređenja", upozorio je Raul Castro, pozivajući se na riječi svog brata Fidela, kojeg je naslijedio 2006.

U petak je američki predsjednik podsjetio da dijeli zabrinutosti oporbe i aktivista ljudskih prava u svezi s činjenicom da Kubu i dalje vodi represivni režim.

"Kuba će se promijeniti, to je nezaobilazno, ali ne očekujem promjene od danas do sutra", dodao je Obama na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju godine u Bijeloj kući.

"Između vlada SAD-a i Kube postoje duboke razlike koje osim ostaloga ukljućuju različite koncepcije nacionalnog suvereniteta, demokracije, političkih modela i međunarodnih odnosa", odgovorio je u subotu kubanski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene