Obavijesti Video Pretražite Navigacija
63. dan rata

Ukrajinski predsjednik Zelenski oglasio se o novom potezu Rusije: "Oni vide ujedinjenu Europu kao metu"

Danas je 63. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najveća ruska tvrtka i najveći eksploatator zemnog plina, Gazprom, obustavio je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj. Uslijedile su oštre reakcije Europske unije.

  

  • Gazprom, najveća ruska tvrtka i najveći eksploatator zemnog plina na svijetu, u potpunosti je obustavio isporuku plina za Bugarsku i Poljsku.
  • Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko poručio je kako je čeličana Azovstal ponovno na udaru ruskih vojnih snaga
  • Rusi tvrde da su uništili hangar s američkim i europskim oružjem u Ukrajini.
  • Grčka i Velika Britanija će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom za tu zemlju.
  • Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 287 britanskih zastupnika.
  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi drugi kupci iz Europske unije mogli ostati bez ruskog prirodnog plina ako odbiju platiti u rubljama.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

23:32 Pucnjevi iz Ukrajine ispaljeni su prema selu u otcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te nepriznate regije.

Ministarstvo je u priopćenju kazalo da je otkriveno nekoliko dronova kako lete iznad sela Cobasna i da su došli iz Ukrajine.

Navodi se da su kasnije s ukrajinskog teritorija ispaljeni hici prema pograničnom selu. Ministarstvo nije dalo više detalja, ali je priopćilo da nitko nije ozlijeđen.

22:32 Rusija planira održati referendume u istočnim ukrajinskim gradovima Donjecku i Lugansku, navodi latvijska novinska kuća Meduza, koja se poziva na izvore bliske Kremlju. Referendumi bi se trebali održati sredinom svibnja, a mogli bi se održati i u regiji Herson.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane je priopćilo: "Rusija planira inscenirani referendum u južnom gradu Hersonu s ciljem opravdavanja svoje okupacije. Grad je ključan za ruski cilj uspostave kopnenog mosta prema Krimu i dominacije južnom Ukrajinom".

22:12 Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je u srijedu priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje.

Na popisu je središnji trg nazvan po književniku iz 19. stoljeća Lavu Tolstoju i ulica Rusko Bajkalsko jezero. Ondje se našla i cesta nazvana po Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, bliskom ruskom savezniku. Od ukrajinske neovisnosti 1991., imena nekih gradova su promijenjena kako bi se izbrisalo naslijeđe omraženih sovjetskih dužnosnika. Neki dužnosnici sada žele ukloniti imena ruskih autora, pjesnika i planinskih lanaca.

Gradonačelnik istočnog grada Harkiva Ihor Terehov rekao je da će, čim završi rat s Rusijom, gradskom vijeću podnijeti prijedlog zakona o preimenovanju mjesta povezanih s Rusijom. "I bez ovih imena bit će previše ožiljaka koji će nas još dugo podsjećati na to kakav je susjed na našim istočnim i sjevernim granicama", napisao je Terehov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile. Guverner regije Černihiv predložio je da se ulice ili trgovi u glavnom gradu regije imenuju po 1. tenkovskoj brigadi. Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošli tjedan protiv uklanjanja baš svega što je povezano s Rusijom. Navodeći kao primjer Nikolaja Gogolja, ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini, rekao je da neke "ličnosti...pripadaju svjetskoj (kulturnoj) baštini".

Zelenski upozorio da je ujedinjena Europa Rusiji - meta

21:42 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poslao je videoporuku naciji u kojoj se osvrće na ono što je nazvao "energetskom ucjenom" Rusije protiv Europe. Kaže da prekid opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj pokazuje da se "nitko u Europi ne može nadati održavanju normalne gospodarske suradnje s Rusijom".

Navodi da Rusija "vidi ujedinjenu Europu kao metu" i što prije svi na kontinentu budu složni u tome da ne mogu ovisiti o Rusiji u trgovini - prije će doći do stabilnosti. Pozdravio je dogovor s EU o obustavi carina i kvota na ukrajinski izvoz, rekavši da Rusija želi stvoriti kaos na globalnim tržištima - posebno za hranu. Ukrajinski izvoz pomogao bi stabilizaciji tržišta i podržao gospodarstvo zemlje tijekom krize, rekao je.

21:33 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je u ukrajinski glavni grad Kijev uoči razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. U poruci na društvenim mrežama napisao je: "U Ukrajinu sam stigao nakon posjete Moskvi. Nastavit ćemo s radom na proširenju humanitarne potpore i osiguravanju evakuacije civila iz zona sukoba. Što prije ovaj rat završi, to bolje - za dobrobit Ukrajine, Rusije i svijeta."

Jučer su šef UN-a i predsjednik Vladimir Putin "načelno pristali" na sudjelovanje UN-a i Međunarodnog Crvenog križa u evakuaciji iz čeličane Azovstal tijekom skoro dvosatnog sastanka. Čeličana, koja je gotovo potpuno uništena ruskim napadima, posljednji je džep organiziranog ukrajinskog otpora u Mariupolju. Procjenjuje se da je oko 2000 vojnika i 1000 civila skriveno u bunkerima ispod uništene strukture.

Podijeljene nagrade braniteljima

21:07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dodijelio je 243 nagrade ukrajinskim braniteljima. 41 nagrada dodijeljena je posthumno, javilo je Ministarstvo obrane Ukrajine.

20:43 Američka vlada osigurava 670 milijuna dolara pomoći u hrani za Ukrajinu, objavila je danas američka vlada. Novac će doći od Ministarstva poljoprivrede i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Rusija nastavlja napad na čeličanu u Mariupolju

18:42 Ruska je vojska nastavila teškom artiljerijom napadati čeličanu u Mariupolju, gdje se i dalje skrivaju posljednji branitelji grada, kao i nepoznat broj civila. Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je da nije bilo nikakvog popuštanja u količini zračnih napada i bombardiranja čeličane, i ostatka grada.

18:25 Sjedinjene američke države i Rusija izvršile su, u trenutku vrlo visokih međunarodnih tenzija, neočekivanu razmjenu zatvorenika.

Moskva je Amerikancima predala veterana američkih marinaca Trevora Reeda, dok je SAD u zamjenu za svog državljana Rusima "vratio" osuđenog krijumčara droga, koji je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu u Americi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruska invazija Što je zapravo svjetski rat? Stručnjak objašnjava kako se proglašava ono od čega svi strahujemo

Rusija se povlači iz Svjetske turističke organizacije

18:00 Rusija je objavila da se povlači iz Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) samo nekoliko sati prije nego što je skupština ove organizacije odlučila izglasati privremenu suspenziju članstva Ruske Federacije.

Skupština se neovisno o tome sastala danas u Madridu i potvrdila suspenziju sada bivše članice.

17:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako ga je na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

"Razgovarao sam s @jokowi ... Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na samitu G20", napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije koja trenutačno predsjeda G20.

17:20 Ukrajinski dron TB2 "Barjaktar" je probio zračne obrambene snage Rusije i bombardirao skladišta goriva, objavio je portal Middle East Eye. Napad se dogodio u Brjansku, gradiću koji se nalazi 370 kilometara južno od Moskve.

16:54 Državna služba za hitne situacije Ukrajine objavila je videosnimku uništavanja ruskog streljiva.

"Ovako izgleda eksplozija 475 jedinica neprijateljskog streljiva. Ponavljamo - budite oprezni. Ako uočite sumnjivi predmet, ne dirajte ga nego nazovite 101!", upozorili su građane.

 

U Mariupolju zatočene stotine ljudi u nehumanim uvjetima

16:48 Ukrajinski zapovjednik u opkoljenom gradu Mariupolju uputio je hitnu molbu u videu na svojoj Facebook stranici, rekavši da se u čeličani Azovstal nalazi više od 600 ozlijeđenih civila i boraca.

Serhiy Volyna, vršitelj dužnosti zapovjednika 36. brigade marinaca, rekao je da nema lijekova i uvjeta za liječenje ranjenih, dodajući da stotine civila, među kojima i djeca, žive u nehigijenskim uvjetima i bez hrane i vode. Zatražio je hitnu evakuaciju vojnika i civila iz Mariupolja.

16:36 Europska komisija predložila je ukidanje svih carina za izvoz iz Ukrajine na godinu dana.

"Danas smo predložili ukidanje uvoznih carina na sav ukrajinski izvoz u EU. Ovaj će korak uvelike olakšati izvoz ukrajinske industrijske i poljoprivredne robe u EU. I dalje stojimo uz Ukrajinu u ovim teškim vremenima", poručili su na Twitteru.

Putin poslao upozorenje zemljama

15:59 Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je zastrašujuće upozorenje da će sve zemlje koje se pokušaju umiješati u rat s Ukrajinom biti suočene s brzim odgovorom Rusije i rekao da su sve odluke o tome kako će Moskva reagirati u toj situaciji već donesene. "Imamo sve alate za odgovor kojima se nitko ne može pohvaliti. I nećemo se njima hvaliti, koristit ćemo ih ako bude potrebno", rekao je.

Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti na različite dijelove i gura Ukrajinu u sukob s Rusijom. The Guardian piše kako je Putin rekao da su ruska rublja, bankarski sustav, prometni sektor i gospodarstvo u cjelini izdržali sankcije nametnute Moskvi te je obećao odgovor na pokušaje izolacije Rusije.

15:26 Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, danas je obraćajući se njemačkom parlamentu rekla da i dalje nije jasno tko stoji iza nedavnih napada u odmetnutoj moldavskoj proruskoj regiji Transnitriji.

Situaciju Moldaviji opisala je kao "ekstremno kritičnu".

Ruski novinar pozvao Putina da "izbriše Veliku Britaniju"

15:25 Ruski novinar, voditelj emisije i propagandist Vladimir Solovjov javno je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da "izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje nuklearnim raketama" zbog njihove "neotesane" podrške Ukrajini, piše Daily Mail.

15:23 Deset europskih kompanija već je otvorilo račune u ruskoj Gazprombanci kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

15:20 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi drugi kupci iz Europske unije mogli ostati bez ruskog prirodnog plina ako odbiju platiti u rubljama.

"Kad se približe rokovi plaćanja, ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, primijeniti ukaz predsjednika", rekao je.

Što se događalo tijekom jutra pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene