Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar obrane Južne Koreje tvrdi:

'Rat sa Sjevernom Korejom je već počeo, moramo spriječiti širenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje hoće li izbiti rat ministar obrane Južne Koreje Kim Tae-young kazao je 'Zar nije već počeo? Moramo spriječiti da se proširi'.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak kazao je kako će napasti vojne baze Sjeverne Koreje ukoliko i dalje budu provocirali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

>> VIDEO: Dvoje mrtvih u okršaju Južne i Sjeverne Koreje

Kako javlja CNN, u oružanom sukobu su smrtno stradala dva južnokorejska vojnika, a 15 vojnika i civila je ranjeno kada je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja u Žutom moru.

Predsjednik se u prvi mah skrio u sklonište predsjedničke rezidencije odakle je poručio preko glasnogovornika da odgovore Sjevernoj Koreji, no da paze na ton kako se situacija ne bi pogoršala.

Otok Yoenpyeong, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, obavijen je dimom jer gore kuće i šume. Njegovih 1.600 stanovnika dobilo je naredbu za evakuaciju, a neki su ranije pobjegli ribarskim brodovima.

NATO i Bijel Kuća osuđuju bombardiranje

'NATO osuđuje sjevernokorejsko bombardiranje južnokorejskog otoka pri čemu je bilo žrtava', izjavila je glasnogovornica Carmen Romero. 'Savez će pozorno pratiti razvoj situacije s dubokom zabrinutošću', dodala je glasnogovornica.

Napad je oštro osudila i Bijela kuća odakle poručuju kako su spremni na obranu svojih saveznika na čijem teritoriju imaju 28 tisuća vojnika.  'SAD snažno osuđuje taj napad i poziva Sjevernu Koreju da zaustavi svoje ratoborno djelovanje i u cijelosti poštuje odredbe sporazuma o primirju. SAD je čvrsto opredijeljen za obranu svojeg saveznika - Republike Koreje te za održavanje regionalnog mira i stabilnosti', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Najgori čin agresije od Korejskog rata

Južna Koreja na području na kojem se dogodio izgred izvodi velike, devetodnevne vojne vježbe pod nazivom 'Hoguk'. Profesor s južnokorejskog Sveučilišta Dongsen Brian Myers izjavio je za američki javni radio NPR da Sjeverna Koreja 'rutinski prosvjeduje' kada Južna Koreja izvodi vojne vježbe i prijeti osvetom, no s akcijom u utorak je otišla mnogo dalje.

Službena Južna Koreja je potvrdila kako je pred svojom zapadnom obalom održala vojne vježbe. 'Obavljali smo uobičajenu vojnu vježbu a naša probna paljba bila je usmjerena prema zapadu, a ne sjeveru', izjavio je neimenovani južnokorejski vojni dužnosnik.

'Vidjeli smo nekoliko pomorskih čarki u regiji od 1999., zatim 2002. i prošle godine, te potapanje južnokorjeskoga broda u ožujku ove godine, no ovo je prvi put od Korejskog rata da je topništvom napadnuto civilno područje', rekao je Myers.

Ocijenio je da je riječ o 'najgorem činu agresije protiv Južne Koreje nakon završetka Korejskog rata 1953. godine'. CNN je izvijestio da je Sjeverna Koreja ispalila oko 200 granata. (J.G./Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene