Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hollande želi solidarnost

Raskol u francuskoj koaliciji oko fiskalnog pakta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada francuskog predsjednika Francoisa Hollandea zatražila je od svojih saveznika, Stranke zelenih, da pokaže solidarnost nakon što su zeleni izjavili da će se usprotiviti sporazumu EU-a o proračunskoj disciplini na glasovanju idućeg mjeseca.

Očekuje se da će fiskalni pakt proći budući da će za njega glasovati Hollandeovi socijalisti i desne stranke. Međutim, potez Stranke zelenih je do sada najotvorenije prkošenje autoritetu Hollandea unutar njegove četveromjesečne koalicije i dolazi u vrijeme pada njegove popularnosti.

>> Francuska raspravlja o slobodi tiska i odgovornosti

Hollande podržava fiskalni pakt EU-a koji predstavlja plan za povratak na uravnotežene proračune, što je potreban korak za ublažavanje krize. 'Pozivam sve članove EE-LV-a (zelenih) da pokažu dosljednost, i iskreno govoreći, solidarnost', rekla je glasnogovornica vlade Najat Vallaund-Belkacem.

Nacionalno vijeće zelenih tijekom vikenda je odbacilo fiskalni pakt, koji su dogovorili čelnici Europske unije u ožujku, nazvavši ga pogrešnim odgovorom na sve veći europski dug i pozvalo je na razgovore o nedefiniranoj 'novoj europskoj agendi' u svrhu rješavanja krize. Oporbeni aktivisti shvatili su taj potez kako raskol u koaliciji i pozvali su dva ministra iz redova Zelenih da podnesu ostavke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene