Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Javnost podijeljena

Francuska raspravlja o slobodi tiska i odgovornosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavom karikatura proroka Muhameda francuski satirički tjednik natjerao je vladu svoje zemlje da pojača sigurnost diplomatskih misija u muslimanskim zemljama gdje traju prosvjedi protiv islamofobnog filma, a ujedno je u domovini izazvao raspravu na temu slobode izražavanja nasuprot odgovornosti.

Rektor Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur najavio je za petak, na dan velike tjedne molitve, da će se u svim džamijama čitati 'poruka mira'. Francusko vijeće muslimanske vjeroispovijesti (CFCM, koje predstavlja islam pri javnim ustanovama) pozvalo je pak javnost 'neka ne nasjeda na provokacije'.

Na pojedinim kioscima razgrabljeno je izdanje tjednika Charlie Hebdo koji je objavio desetke karikatura na temu muslimanskih integrista, s dvjema specifičinima jer je Muhamed prikazan gol. Na drugim prodajnim mjestima primjerci lista su rastrgani i te dvije reakcije ilustriraju temeljnu dilemu: sloboda tiska nasuprot odgovornosti.

>> Francuska zatvara škole i konzulate zbog karikature Muhameda!

Jedna udruga podnijela je na sudu u Parizu tužbu protiv tjednika jer 'izaziva nasilje', rekao je sudski izvor. Charlie Hebdo bio je tužen i 2006. kada je prvi put tiskao karikature, no oslobođen je optužbe dvije godine poslije.

U Francuskoj je zakon u vjerskim pitanjima jasan. 'Slobodno izražavanje humora ima prednost pred osjećajem uznemirenosti neke zajednice. Vjerski simbol nije zaštićen zakonom', objašnjava Basile Ader, pravni stručnjak za medije.
Jasne su i granice koje novinari ne smiju prijeći: ne smiju širiti negativističke poruke, pozivati na mržnju ili prozivati ljude zbog njihove vjerske, etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti.

Od utorka vlada socijalista ponavlja da je sloboda izražavanja 'temeljno pravo', no 'nikakvo pretjerivanje' nije dopušteno, rekao je premijer Jean-Marc Ayrault. Bivši premijer Francois Fillon (desni centar) brani 'slobodu izražavanja i drži da u tome ne treba popustiti ni za dlaku'.  Na društvenim mrežama rasprava pokazuje podijeljenost korisnika.

>> Francuski tjednik opet objavio karikaturu proroka Muhameda

Francuska država odvojena je od crkve od 1905. i već stotinu godina u njoj postoje antiklerikalizam i karikatura. Francuski povjesničar Patrick Eveno brani 'pravo na svetogrđe u svim religijama' i nastavlja: 'U tom kontekstu Charlie Hebdo provocira no njegova uloga i jest da u laičkoj državi, u republici, ismijava svetost'.

Politolog Philippe Braud drži pak da 'sloboda izražavanja ima granice u simboličnom nasilju koje nanosi drugome', a dnevni list Le Monde u uvodniku donosi pitanje 'Integrizam: treba li dolijevati ulje na vatru?' (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene