Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđena za ratni zločin

Rasema Handanović osuđena na 5 godina zatvora zbog ubojstva 18 hrvatskih civila i vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH osudio je u ponedjeljak Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora, nakon što se nagodila s državnim odvjetništvom BiH i priznala ubojstva 18 zarobljenih hrvatskih civila i četiri vojnika koje je počinila u travnju 1993. godine.

'Handanović je izrečena kazna od pet godina i šest mjeseci. Produljena je mjera pritvora do njezina upućivanja na odsluženje kazne', rečeno je za Hinu u pondjeljak u sudu BiH.

Rasema Handanović, zvana Zolja, prethodno je izrazila žaljenje za likvidacije zarobljenih hrvatskih civila i vojnika, a nakon što je pristala svjedočiti protiv drugih optuženih, državno odvjetništvo BiH predložilo je određivanje zatvorske kazne u trajanju između pet i šest godina.

Handanović je uhićena u Sjedinjenim Američkim Državama u travnju 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

>> BiH: Vojniku HV-a dvije godine za ratni zločin nad civilima i vojnicima

Tijekom sudskog postupka optužila je zamjenika zapovjednika specijalne postrojbe Nihada Bojadžića da je zapovjedio da se pogube zarobljeni hrvatski civili i vojnici u selu Trusini kod Konjica u travnju 1993. godine.

Handanović je započela svjedočiti 30. ožujka ove godine na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH, optuženima za ubojstvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Za zločine u Trusini, državno odvjetništvo BiH vodi istragu i protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda 'Zulfikar', koji se nalazi u pritvoru, a nedavno je izručen vlastima BiH iz Sjedinjenih država. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene