Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno odavala tajne

Carlu del Ponte će Haag optužiti za nepoštivanje suda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prihvaćen je zahtjev haškog optuženika i nekadašnjeg čelnika Republike Srpske Radovana Karadžića da Haški tribunal osnuje posebno vijeće koje će odlučiti o eventualnom podizanju optužnice protiv Carle del Ponte zbog nepoštivanja suda.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron imenovao je, na zahtjev optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, posebno tročlano vijeće koje će razmotriti ima li temelja da se nekadašnju glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte optuži zbog nepoštivanja suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dio optužnice vraćen na snagu Haag: Karadžiću će se ipak suditi za genocid u BiH! Slika nije dostupna Optuženik za genocid Ratko Mladić: Da nije bilo Haškog suda, ja bih bio na vječnim lovištima

>> Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac'

Karadžić je zahtjev podnio prošlog tjedna, a u njemu je predložio da spomenuto posebno vijeće razmotri eventualno imenovanje 'prijatelja suda' koji bi u ime Tužiteljstva istražio navode da je del Ponte Amerikancima predala tajni popis svjedoka obrane nekadašnjeg predsjednika Srbije i haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Kako piše B92, Karadžićev se zahtjev temelji na povjerljivom dokumentu američkog veleposlanstva u Nizozemskoj, koji je objavljen na WikiLeaksu, a u kojem se navodi da je del Ponte 16. travnja 2004. godine predstavnicima SAD-a potvrdila tko se nalazi na tajnom spisku, koji je Milošević Tribunalu podnio tri dana ranije.

'Čitajući izravno s popisa, ona [del Ponte] je rekla da se na njemu nalaze bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, bivša državna tajnica Madeleine Albright, bivši ministar obrane William Cohen, veleposlanik Christopher Hill, general Wesley Clark i bivši veleposlanik Richard Holbrooke', stoji u dokumentu objavljenom na WikiLeaksu, čiju je kopiju Karadžić priložio uz svoj zahtjev.

Del Ponte je, prema istom dokumentu, obećala Amerikancima da će ih obavještavati o razvoju događaja vezanih uz Miloševićev popis.

Sam Karadžić je priznao da nije na njemu da štiti prava Miloševića, koji je u haškom pritvoru umro još 2006. godine, ali tvrdi da nema nikoga drugog tko bi to pitanje iznio pred Tribunal te da je u njegovom osobnom interesu da osigura funkcioniranje mehanizama za kontrolu odgovornosti tužitelja koji, prema njemu, objavljuju povjerljive informacije.

'Ako tužitelj može nekažnjeno objavljivati povjerljive informacije o svjedocima obrane, Karadžić onda nema povjerenja da su njegovi podnesci zaštićeni', piše u podnesku, čiji sadržaj prenosi B92.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene