Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivi za krvav napad?

Otimali, dijelili streljivo i ubijali u Izraelu, a svi su radnici UN-a: Otkriveni detalji teških optužbi protiv agencije u Gazi

Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP)
Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Foto: Afp
Objavljeno je za što se optužuje zaposlenike Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice koji su navodno sudjelovali u napadu na Izrael.

Jednog se optužuje za otmicu žene, drugi je navodno kriv za dijeljenje streljiva, trećeg se navodi kao jednog od sudionika masakra na kibuc u kojem je ubijeno 97 osoba, a sva trojica su bili zaposlenici Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) koja školuje i pruža sklonište stanovnicima pojasa Gaze.

Navedene optužbe iznesene su u dokumentu koji je američkim vlastima poslala izraelska vlada i u kojem stoji da je 12 zaposlenika UNRWA-e sudjelovalo u napadu na Izrael koji je započet 7. listopada prošle godine.

Iz Ujedinjenih naroda su u petak objavili da je nekoliko ljudi dobilo otkaz nakon što su dužnosnici UN-a izvješteni o optužbama. Ipak, zbog optužbi je osam država, uključujući SAD, obustavilo financiranje UNRWA-e, iako Palestinci u Gazi žive u groznim humanitarnim uvjetima. Od listopada je ondje ubijeno više od 26.000 osoba i skoro dva milijuna ih je napustilo svoje domove, tvrde vlasti u Gazi.

Detalji optužbi na račun UN-a

Zaposlenici UNRWA-e optuženi su da su s militantima Hamasa sudjelovali u pripremanju napada te da su im pružili pomoć i nakon 7. listopada, kada je u Izraelu ubijeno oko 1200 ljudi, 240 ih je oteto i odvedeno u Gazu.

U dokumentu koji je američkim dužnosnicima prezentiran u petak navedena su imena optuženika i poslovi koji su oni obavljali za UN. Izraelske obavještajne službe su prateći mobiteli otkrile da je šest osoba 7. listopada ušlo u Izrael, a upletenost drugih optuženika utvrđena je temeljem telefonskih razgovora u kojima su o toj temi raspravljali.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Prebacio preglede Kako je Beroš riješio liste čekanja? Dao 2 milijuna eura privatnim poliklinikama

Trojica ih je dobilo poruke u kojima im je naređeno da dođu na mjesto s kojeg je napad započet te je jednom rečeno da donese granate koje je imao kod kuće. Desetorica su bili pripadnici Hamasa, a jedan je bio član militantne skupine Islamski džihad, izvijestio je New York Times.

Istovremeno su sedmorica radila kao učitelji u školama UNRWA-e, gdje su djeci predavala predmete poput matematike i arapskog, a dvojica su sa školom surađivala na druge načine. Jedan je za agenciju UN-a radio kao službenik, jedan kao socijalni radnik te je jedan bio voditelj skladišta.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Brzo promijenila Predsjednica Europske komisije razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu

Najdetaljnije optužbe u izraelskom dokumentu tiču se školskog psihologa iz Khan Younisa, grada na jugu pojasa Gaze, koji je navodno sa svojim sinom oteo ženu iz Izraela.

Socijalnog radnika se optužuje da je pomogao da se mrtvog izraelskog vojnika prebaci u Gazu, kao i za distribuciju streljiva i koordinaciju vozila na dan napada.

Prestanka financiranja brzo će se osjetiti

Glavni tajnik UN-a António Guterres u nedjelju je izjavio da je zgrožen optužbama i dodao da je devet od 12 optuženih osoba otpušteno. Međutim, države koje su privremeno prestale financirati UNRWA-u, agenciju za koju u Gazi radi 13.000 ljudi, pozvao je da se predomisle budući da se radi o jednom od najvećih poslodavaca u pojasu.

Iz UNRWA-e su rekli da je dvoje od 12 optuženika mrtvo i da ne mogu objaviti više informacija dok ne završi interna istraga.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili"

Ovo nije prvi put da su Sjedinjene Države prekinule s financiranjem UNRWA-e, ali su joj sada više nego ikad potrebna sredstva kojim bi se umanjile posljedice humanitarne katastrofe u Gazi.

Mnogi stanovnici pojasa su gladni i nemaju pristup osnovnim lijekovima, a posljedice nedostatka novca mogle bi se osjetiti brzo – za razliku od drugih agencija UN-a, UNRWA nema nikakve financijske zalihe na koje bi se sada mogla osloniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene