Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'jeste li izbjeglice?'

ISTRAŽILI SMO Kako putovati do Njemačke tijekom izbjegličke krize?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulazu u Njemačku tri su policajca ušla u autobus i pregledala osobne dokumente putnika...

'Jeste li izbjeglice?', pitao nas je jedan mlađi muškarac u podzemnoj željeznici, tzv. 'S-bahnu', prema glavnom željezničkom kolodvoru u njemačkom Münchenu. 'Nismo, zašto bi to mislili?', pitali smo ga, i tu je razgovor vrlo brzo završio. Zanimao nas je naime najbrži put prema autobusnom kolodvoru za koji smo znali da je u blizini željezničkog, no očito nas je prepoznao kao strance pa ga je to zakočilo od daljnje komunikacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiglo 11.000 migranata KAOS OKO IZBJEGLICA Ovako je izgledao protekli dan u Hrvatskoj Slika nije dostupna Vratimo ih u djetinjstvo! Osnivaju se 'Mjesta za djecu' - i svi im možemo pomoći

Prije toga smo posjetili prvi dan Oktoberfesta, a po povratku su se svi nastojali S-bahnom prebaciti prema kući ili hotelu. Dok se Europa, a posljedično s njom i Hrvatska, intenzivno bori s izbjegličkim krizom, Nijemci ovih dana slave i popularni festival piva. No, to ne znači da su tamošnji stanovnici zaboravili na ono što se događa u njihovoj i okolnim zemljama.

Otvoren 171. Oktoberfest!

KAZNE ČLANICAMA EU

Ono što smo već na putu u Njemačku doživjeli kao promjenu u odnosu na uobičajena putovanja jesu Nijemci koji su pregledali naše dokumente na ulazu u zemlju. Ušla su trojica policajaca na granici s Njemačkom i brzo pregledali osobne dokumente putnika. Zapravo, sve što ne uključuje izlazak putnika iz autobusa na ulazu u Sloveniju u ovom slučaju je 'brzo'.

Njemačke željeznice pod osiguranjem, diskretno se pogleda u svakog putnika

Na željezničkom kolodvoru u Münchenu također je drugačija priča od uobičajene. I sada vlada šarenilo putnika i posjetitelja Oktoberfesta, no zaštitari su puno uočljiviji. Osiguranje je pojačano, pa u svakom vlaku i po nekoliko zaštitara šeta nakon svake stanice kroz vagone i pogleda svakog putnika. Pretpostavlja se da traže potencijalne pokušaje izbjeglica da se ilegalno provuku u zemlju, s obzirom na to da izbjeglica na glavnom kolodvoru ima, ali ne u prevelikom broju.

Nazad za Zagreb putovali smo autobusom, a u putničkoj agenciji uvjeravali su nas da je 'sve u redu, i da ćemo doći u Hrvatsku prema planu'.

'Očekuje se da će put trajati nešto duže, no veće su gužve prema Njemačkoj', rekla nam je gospođa na šalteru i dodala kako ih ovih dana ljudi 'bombardiraju' pozivima jer se brinu hoće li njihov autobus krenuti na vrijeme ili uopće. U busu nam vozač potvrđuje kako se iz Njemačke putuje prema rasporedu, ali smo izbjegli najveće gužve u suprotnom smjeru.

ŠTO JE UOPĆE SCHENGEN? Nijemci krše sporazum, no imaju li opravdanje?

'Ako ste putovali prije vikenda, dobro ste prošli. Jučer smo primjerice u Zagrebu još prijepodne rasprodali sve do zadnjeg sjedala, i na granici se vukli kroz kolonu', rekao nam je u prolazu dok je potvrđivao karte za polazak jednim hrvatskim prijevoznikom.

Zašto izbjeglice žele baš u Njemačku?

Njemačke željeznice uvele ograničenja

Deutsche Bahn je u utorak objavio kako prekida promet u i iz Austrije i Mađarske do 4. listopada, što je dio kontrole granica uveden radi rekordnog priljeva izbjeglica. Na službenim stranicama danima stoji obavijest o 'ozbiljnim poremećajima u putovanjima između Salzburga i Münchena'.

'Kao i cijela Njemačka, mi u Deutsche Bahnu trudimo se pomoći izbjeglicama. Kao posljedica toga, dostupnost naših usluga javnog prijevoza putnika je smanjena', pa upućuju na brojeve gdje se putnici mogu dodatno informirati.

Koliko će ove promjene utjecati na raspoloženje tamošnjih građana, još je za vidjeti. Pitanje je hoće li se i ovaj put Nijemci, desetljećima naviknuti na dolazak 'gastarbajtera', prilagoditi novim susjedima u ulici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene