Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putnici British Airwaysa u strahu od radijacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
British Airways pokušava kontaktirati 33 tisuće putnika, nakon što su tragovi radijacije pronađeni u dvama zrakoplovima te tvrtke. Treći sumnjivi zrakoplov trenutačno se nalazi u Moskvi i bit će dopremljen u Britaniju kako bi se obavila testiranja.

Nisku razinu radijacije znanstvenici su otkrili prilikom istrage u vezi smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanski i ruski istražitelji ispituju Lugovoja Slika nije dostupna Kovtun ipak ozračen polonijem?

BA je objavio 221 let tih zrakoplova i pozvao putnike na tim letovima da se hitno jave radi zdravstvenih testiranja. 

Iako je istovremeno naglašeno da je razina radijacije izrazito niska pa je i rizik za zdravlje minimalan. 

Do sada su se javile 2 i pol tisuće putnika na posebno otvorenu telefonsku liniju, a pregledu će biti podvrgnuto i 3 tisuće djelatnika BA koji su na letovima bili članovi posade. 

Scotland Yard još nije objavio kako se i zašto, istražujući Litvinenkovu smrt, zainteresirao za zrakoplove koji su prometovali prema Moskvi i drugim europskim destinacijama u posljednjih pet tjedana.  

No, zna se da istražitelji pokušavaju utvrditi kretanje svih osoba koje su u to vrijeme bile u bilo kakvoj vezi s Litvinenkom. 

Jedan od dva ruska državljanina koji su se sastali s Litvinenkom onog dana kad je počeo osjećati prve simptome trovanja, izjavili su da je nedavno putovao jednim od kontaminiranih zrakoplova.

Inače,sva tri zrakoplova istog su tipa, detaljno su pregledani i zabilježena je izrazito niska razina radijacije, kažu u British Airwaysu. 

Još nije poznato je li izvor radijacije isti kao i u Litvinenkovom slučaju, polonij -210, no ako i jest, tvrde stručnjaci, rizik za zdravlje putnika je vrlo mali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene