Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem ljudskih prava i demokracije

Putinu hladniji doček u Njemačkoj i Nizozemskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve veće zabrinutosti na Zapadu o poštivanju ljudskih prava i razvoju demokracije u Rusiji pod Vladimirom Putinom mogle bi ruskom predsjedniku prirediti hladniji doček tijekom njegova posjeta Njemačkoj i Nizozemskoj, najvećim trgovinskim partnerima Moskve u Europi.

Te dvije zemlje trebaju Rusiju za nabavu energenata i kao tržište za izvoz brojnih proizvoda, od volkswagena do tulipana, ali s nelagodom gledaju na Putinov odnos prema političkim oponentima i aktivistima za ljudska prava u njegovu novu mandatu u Kremlju. Niz inspekcija provedenih u posljednje vrijeme u ruskim uredima nevladinih organizacija koje se financiraju iz inozemstva, uključujući i dviju njemačkih, izazvale su oštre kritike iz EU-a i Berlina.

Te inspekcije koje se provode u skladu s novim ruskim zakonom o djelovanju nevladinih organizacija vjerojatno će baciti sjenu na ono što je trebao biti uspješan Putinov ekonomski posjet Europi. Putin, koji je lani počeo novi šestogodišnji mandat kao ruski predsjednik, u nedjelju će zajedno s kancelarkom Angelom Merkel nazočiti otvaranju velikog industrijskog sajma u Hannoveru, a u ponedjeljak će posjetiti Nizozemsku.

Njemačka 30 posto svojih potreba za naftom i 40 posto potreba za plinom uvozi iz Rusije i time je jedan od Gazpromovih najvećih kupaca. Njemačka ulaganja u Rusiju vrijedna su 30 milijarda dolara. Međutim, Merkel je pod pritiskom da kritizira Putina zbog kontroliranja nevladinih organizacija i drugih koraka za koje Putinovi protivnici tvrde da su namijenjeni ušutkivanju disidenata. "Situacija u Rusiji više nema nikakve veze s demokracijom. Tamo vlada despot Putin", rekla je Die Weltu predsjednica Stranke zelenih Claudia Roth.

Andreas Schockenhoff, zastupnik vladajućeg CDU-a, kaže da Putinova politika uništava ruske nade da postane moderna, konkurentna ekonomska sila. "Zastrašivanje nevladinih organizacija fatalno je za rusku budućnost", rekao je Reutersu.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Ilustracija ''DIMNE ZAVJESE'' ''Ne prestaje rasti opasnost od špijunaže jedne zemlje'', upozoravaju šefovi MI5 i FBI-ja, prozvana država odgovorila na optužbe

>> 'Nije se sam ubio i tražio je oprost od Putina'

Putin je u intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD odbacio te kritike i kazao da one neće zasjeniti njegov posjet. "Vi ste ti koji plašite njemačku javnost", kazao je Putin, dodavši da nema ničeg neobičnog u zakonu koji zahtijeva da se nevladine organizacije s financiranjem iz inozemstva u Rusiji registriraju kao "strani agenti" - što je termin koji mnoge asocira na represiju i špijunažu iz sovjetskog doba.

Putin je nekoliko puta optužio zapadne zemlje da koriste nevladine organizacije za špijuniranje Rusije i za pokušaje utjecanja na rusku politiku. ARD-u je rekao da Rusi imaju pravo znati koje se nevladine organizacije financiraju iz inozemstva i "u koje svrhe". U razgovoru za nizozemski list De Telegraaf ruski je predsjednik podsjetio na bliske veze Nizozemske, koju je nazvao "prelijepom zemljom tulipana", i cara Petra Velikog koji se u njoj školovao.

Nizozemska je, naime, nakon Kine najveći ruski bilateralni trgovinski partner. Nizozemska ulaganja u Rusiju dvostruko su veća od njemačkih, ali to je uvelike zato jer mnoge strane kompanije zbog povoljnijih poreza formalno imaju sjedište u Nizozemskoj.

Nizozemska je važna za ruska nastojanja da poveća svoje zalihe plina, baš na tragu Petra Velikog koji je također koristio nizozemski 'know-how' da modernizira Rusko carstvo. Kremlj je objavio da će Gazprom i nizozemski Royal Dutch Shell potpisati sporazum o istraživanju nafte u Sibiru i ruskom dijelu Arktika. Također su potvrđeni planovi o sklapanju ugovora s nizozemskom tvrtkom Gasunie koja bi trebala pomoći u širenju Gazpromove opskrbne mreže u Europi.

Putin će u Nizozemskoj razgovarati s kraljicom Beatrix i premijerom Markom Rutteom, koji je novinarima kazao da ima namjeru postaviti pitanje o inspekcijama nevladinih organizacija, poštivanju prava homoseksualaca i posthumnom suđenju 'zviždaču' Sergeju Mahnitskom, što je produbilo zapadnu zabrinutost o stanju u pravosuđu i vladavini zakona u Rusiji.  "Još ću jednom naglasiti da je za zemlju kao što je Rusija, koja raste, koja ima velike ekonomske ambicije... vrlo važno imati stabilan pravni sustav jer je to u interesu stabilnih ulaganja", kazao je Rutte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene