Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Vođa proruskih separatista

ON JE SRUŠIO MH17? Obitelji žrtava ga traže 5,5 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije zasebne istrage, američka i nizozemska, ukazuju da su malezijski zrakoplov iznad istočne Ukrajine srušili proruski pobunjenici. Namjerno.

Sutra, 17. srpnja, bit će godinu dana od pada zrakoplova Malaysie Airlinesa sa 298 putnika iznad istočne Ukrajine. Istraga o nesreći u kojoj nije bilo preživjelih još nije gotova, no CNN piše kako izvješće nizozemskih sigurnosnih službi ukazuje da je avion srušen projektilom BUK i da su ga ispalili proruski pobunjenici.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu" Ilustracija Opasno stanje Članica NATO-a poziva Ukrajinu da prijeđe Putinovu crvenu liniju: "Gađajte ih!"

No, izvješće isto tako prstom upire u Malaysiu Airlines jer je kobni let MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur išao preko ratne zone, a zrakoplovna kompanija bila je upozorena na moguće opasnosti o čemu postoje pisani zapisi. Druge aviokompanije su, naime, uglavnom promijenile rute, no ne i malezijska.

OPET U PROBLEMIMA Airbus Malaysie Airlinesa prinudno sletio u Australiju

Draft izvješća od nekoliko stotina stranica poslano je na adrese brojnih agencija, no službene rezultate istrage nizozemski istražitelji planiraju objaviti najranije u listopadu ove godine.

No, neke obitelji poginulih nemaju strpljenja čekati njegovu objavu. Kako piše Telegraph, 18 obitelji poginulih podiglo je u Chicagu tužbu protiv vođe proruskih separatista Igora Gorkina, poznatijeg kao Igor Strelkov, od kojeg traže nadoknadu štete od 900 milijuna dolara (oko pet i pol milijardi kuna).

Kako je navedeno u sudskim spisima, glavni argument da je upravo on kriv je njegova izjava objavljena na društvenim mrežama nakon pada MH17 'Upozorili smo ih - ne letite našim nebom'. Upravo ta rečenica, smatraju tužitelji, ukazuje da zrakoplov nije pogođen slučajno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene