Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put javno

Putin pobunjenicima: Vi ste vojska Novorusije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi se put javno obratio proruskim pobunjenicima u Ukrajini te pohvalio njihov 'značajan uspjeh'.

U govoru koji se može protumačiti kao prikrivena objava pobjede, Putin separatiste naziva 'vojskom Novorusije', povijesnim imenom Ruskog carstva kojeg su pobunjenici dodijelili samoproglašenoj državi, javlja Telegraph.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

Putin je u sinoćnjem obraćanju pozvao pobunjenike da osiguraju humanitarni koridor na istoku Ukrajine kako bi okružene trupe ukrajinske vlade mogle napustiti bojno polje.

Izjavio je kako bi koridor spriječio 'besmislene žrtve i omogućio im da napuste područje borbe i pridruže se svojim obiteljima te bi osigurao medicinsku pomoć ranjenima'.

Putin je rekao kako će Rusija nastaviti pružati humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

Podsjetimo, sinoć je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio kako je ruska invazija na Ukrajinu počela te je otkazao sve sastanke izvan zemlje.

Putin: Primirje ovisi o Ukrajini; Porošenko pokreće izradu plana

Obama optužio Rusiju, ali odbacio vojnu akciju

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući najavio da će sa saveznicima razmotriti mogućnost širenja ekonomskih sankcija protiv Rusije, nakon što su ukrajinske vlasti optužile Moskvu da je poslala vojsku u jugoistočnu Ukrajinu, gdje se vode žestoke borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

No, izbjegao je ruske vojne akcije nazvati "invazijom" i isključio mogućnost američkog vojnog angažmana u Ukrajini, istaknuvši da se mora pronaći diplomatsko rješenje, izvijestila je agencija Reuters.

"Smatram da su akcije koje smo vidjeli prošlog tjedna nastavak onoga što se dešava već mjesecima", rekao je Obama i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba.

Sankcije koje su Rusiji nametnule SAD i europski saveznici pogodile su rusko gospodarstvo, a "postoje načini da ih produbimo ili proširimo", napomenuo je Obama najavivši da će o tome raspravljati sa saveznicima na summitu zemalja NATO-a u Walesu idućeg tjedna.

Također je najavio da će idućeg mjeseca u prvi službeni posjet Washingtonu doći ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene