Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud ga odbio

Putin neće biti svjedok na suđenju Hodorkovskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hodorkovskom, bivšem vlasniku Jukosa, sudi se zbog pronevjere, pranja novca i nezakonite prodaje nafte.

Moskovski sud pred kojim se vodi novo suđenje bivšem čelniku Jukosa Mihailu Hodorkovskom odbio je pozvati u svojstvu svjedoka premijera Vladimira Putina, javljaju ruski mediji. Sud je također odbacio prijedlog odvjetnika Hodorkovskog da se kao svjedoci pozovu ministar financija Aleksej Kudrin i potpredsjednik vlade Igor Sečin. Međutim, sud je u srijedu poslao pozive čelniku Sberbanka Germanu Grefu, bivšem ministru gospodarstva i trgovine, kao i ministru industrije i trgovine Viktoru Hristenku. Oni bi se trebali pojaviti pred sudom 21. i 22. lipnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na oporbene prosvjede Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski Slika nije dostupna Teško mu pada jutarnje buđenje Putinu teško pada buđenje pa vraća zimsko računanje vremena

Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, najveće ruske naftne kompanije koja je u međuvremenu likvidirana, osuđen je 2005. na osam godina zatvora zbog utaje poreza. Protiv njega se od 2009. vodi proces i zbog optužbe za pronevjeru, pranje novca i nezakonitu preprodaju nafte. Zbog toga je prebačen u zloglasni moskovski pritvor u kojem mu se odlukama suca stalo produljuje boravak.

Hodorovski je u otvorenom pismu predsjedniku ruskog vrhovnog suda objavio u ponedjeljak da počinje štrajk glađu u znak prosvjeda protiv nezakonita produljenja njegova boravka u moskovskom pritvoru, te da će štrajkati sve dok se o tome ne izvijesti ruski predsjednik.

U otvorenom pismu Hodorkovski prosvjeduje jer je predsjednik države Dmitrij Medvedev nedavno potpisao odluku kojom se optuženici za gospodarski kriminal ne smiju zadržavati u pritvoru prije suđenja. Hodorkovski je prekinuo štrajk glađu u srijedu nakon što je glasnogovornica Kremlja izjavila da je Medvedev obaviješten o tome. 'Smatramo da je Mihail postigao svoj cilj', rekao je njegov odvjetnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene