Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski predsjednik tvrdi:

Putin: Ne želimo otežavati stanje, želimo da se Ukrajina konačno osovi na noge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je kako neće Ukrajini dopustiti pobjedu nad njenim 'političkim protivnicima na istoku zemlje'.

Rusija neće dopustiti ukrajinskoj vladi da "uništi" svoje političke protivnike i suparnike na istoku Ukrajine, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za njemačku TV mrežu ARD, istodobno optuživši zapadne medije za pristrano izvještavanje o Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je

"Najvažnije je da se problem ne prikazuje samo s jedne strane", rekao je Putin u izvatku iz razgovora objavljenom u subotu, dok će cijeli intervju ARD emitirati u nedjelju.

"Danas se na istoku Ukrajine vode borbe, a ukrajinska vlada tamo je poslala vojnike", rekao je Putin ARD-u, koji je objavio da je razgovor vođen u četvrtak navečer u Vladivostok.

"Ispaljuju se čak i projektili, a je li to igdje spomenuto? O tome ni riječi; to znači da vi (zapadni mediji) želite da ukrajinska vlada uništi sve tamo, uključujući sve političke protivnike i suparnike. Želite li to? Mi ne želimo i nećemo to dopustiti".

Ukrajina optužuje Rusiju da šalje vojnike i oružje kako bi pomogla proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine da pokrenu novu ofenzivu u sukobu u kojem je već poginulo više od 4000 ljudi.

 

Ruski predsjednik također je upozorio da će moguće nove sankcije Zapada protiv Rusije imati teške posljedice po ukrajinsko gospodarstvo, koje je i dalje snažno povezano s ruskim.

"Ruske banke odobrile su 25 milijardi dolara ukrajinskom gospodarstvu. Ako naši europski i američki partneri žele pomoći Ukrajini, kako onda mogu potkopavati financijsku bazu, ograničavajući pristup naših financijskih institucija svjetskom tržištu kapitala?", upitao se Putin tijekom razgovora.

"Žele li oni propast naših banaka? U tom će slučaju izazvati propast Ukrajine", ustvrdio je.

"Štoviše, prije godinu dana smo Ukrajini odobrili pozajmicu od tri milijarde dolara, pod uvjetom da njezin ukupni dug ne premaši 60 posto BDP-a. U suprotnom, rusko ministarstvo financija ima pravo zatražiti vraćanje pozajmice prije roka".

"Da ponovim - da to učinimo, cijeli financijski sustav bi se urušio. Već smo odlučili da to nećemo učiniti. Ne želimo otežavati stanje, želimo da se Ukrajina konačno osovi na noge", ustvrdio je.

"Naravno da očekujemo da se stanje popravi. Naravno da očekujemo da ukrajinska kriza prestane. Naravno da želimo imati normalne odnose sa svojim partnerima, uključujući SAD i Europu", kazao je ruski predsjednik u razgovoru za ARD. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene