Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 10 godina zatvora

Hodorkovski: Danas sam saznao da je veliku ulogu u mom puštanju odigrala Angela Merkel!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put po izlasku iz zatvora, nakon što ga je Vladimir Putin pomilovao, Mihail Hodorkovski uživo se obratio javnosti i odgovarao na novinarska pitanja.

Nakon 10 godina iza rešetaka Mihail Hodorkovski se obratio javnosti.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Putin ga pomilovao Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao

'Dragi prijatelji, zahvalan sam vam iz dubine srca, svima vama što ste došli, shvaćam da imate drugačije namjere i ciljeve, ali u neku mjeru osjećam zašto ste zainteresirani za mene. Najvažnije mi je da izrazim zahvalnost jer da se nije toliko ljudi uključilo u sve ovo. Da ih nije bilo, danas ne bih bio ovdje', kazao je Hodorkovski.

Zahvalio je i medijima i kazao kako je javno mnijenje mnogo toga omogućilo mnogima koji su neopravdano iza rešetaka ruskih zatvora. Posebnu zahvalu uputio je Hans-Dietrichu Genscheru koji je odigrao veliku ulogu u njegovu puštanju, ali i aktualnoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. 'Ona je omogućila da danas budem slobodan, tek danas sam saznao da je ona odigrala tu ulogu i želim to podijeliti s vama', rekao je Hodorkovski.

Donedavni zatvorenik kazao je kako neće ići previše u detalje cijelog procesa, ali i da ne želi postati simbolom nečega. 'Ne želim biti gledan kao simbol određene situacije. U budućnosti treba raditi na tome da u Rusiji i svijetu nema političkih zatvorenika', dodao je.

Nije htio previše govoriti ni o planovima za budućnost. Kaže kako je prerano o tome govoriti samo 26 sati nakon izlaska iz zatvora, ali kako je siguran da će većinu vremena provoditi s obitelji.

Za izlazak iz zatvora saznao jem kaže u dva ujutro kad mu je upravitelj zatvora došao reći što se događa. Potom je ušao u konvoj kojem je destinacija bila Njemačka. A namjerava li se vratiti u Rusiju ili ostati u egzilu? 'U ovom trenu nemam garancije da ukoliko se vratim u Rusiju da ću moći otići negdje drugdje ako to poželim', kazao je.

'Lijepa poruka' Kremlja bivšem naftnom tajkunu nakon što ga je Putin pomilovao

Ovaj naftni magnat i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina jučer se ponovno sastao s roditeljima u Berlinu. Cijeli je susret protekao vrlo emotivno, a bolest Hodorkovskove majke je bila glavni temelj zahtjeva za pomilovanjem.

Hodorkovski je već negirao spekulacije da će se uskoro uključiti u politiku. 'Nemam se namjeru politički angažirati i ne namjeravam se boriti za povrat svoje imovine. Naše vlasti mogu iskreno reći da me nisu protjerale. Ali poznavajući našu realnost, možemo sasvim jasno razlučiti da su sugerirale da napustim zemlju", kazao je Hodorkovski.

Nekada najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio u zatvoru od uhićenja 2003. godine pod optužbom za prijevaru i izbjegavanje poreza. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu u dva postupka za koje kritičari Kremlja tvrde da su bili politički motivirani te da je kažnjen jer je ugrozio Putina.

Yukos je nakon njegova uhićenja rasformiran i rasprodan. Glavna proizvodna sredstva su završila u rukama državne naftne kompanije Rosneft, koja je sada najveći ruski proizvođač nafte i kojom upravlja bliski Putinov saveznik Igor Sečin. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene