Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi građanski brak homoseksualaca u Meksiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica odvjetnika homoseksualaca sklopila su građanski brak u Ciudad de Mexicu i postali prvi priznati homoseksualni par u tradicionalno macho prijestolnici jedne od najkatoličkijih zmalja svijeta.

Odjeveni u svečana odijela, odvjetnici Alejandro Diaz i Rafael Ramirez rekli su "da" na kratkoj svečanosti u gradskoj vijećnici, kao prvi par otkako je u studenome prošle godine donesen zakon koji dopušta homoseksualne brakove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Slika nije dostupna Eto dokaza Fotografija od milijun 'lajkova': Sve stari, samo ljubav može ostati zauvijek mlada

Nakon potpisivanja dokumenata i kratkog govora gradskog vijećnika 27-godišnji Diaz rekao je, "vjenčani smo". 

Ramirez, kojemu je 31 godina, rekao je "mužu moj" i zagrlili su se, ali nisu se poljubili.

Građanske brakove odobrila je u studenome gradska skupština i tako je omogućeno parovima, homoseksualnima i ostalima, da sklope partnerstvo kojim štite imovinu te osiguravaju pravo mirovinu i nasljeđivanje. 

Prva građanska zajednica homoseksualnoga para u Meksiku sklopljena je u siječnju ove godine u sjevernoj pograničnoj saveznoj državi Coahuili.

Ljevičari u Mexico Cityju imaju većinu u općinskoj skupštini i brzo donose zakone koji liberaliziraju homoseksualna i prava na pobačaj i eutanaziju.

Bijesni predstavnici katoličke crkve te zakone nazivaju "hitlerskima" i prijete ekskomunikacijom članovima skupštine koji glasuju za njih.

Nakon Brazila, Meksiko je druga najbrojnija katolička zemlja svijeta. 

Oko devedeset posto od 107 milijuna stanovnika katolici su, ali sljedbenike stječu i konzervativne evangeličke skupine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene