Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijentica presretna

Po prvi put uspješno transplantirana maternica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Derya Sert, koja je rođena bez maternice, postala je prva žena u svijetu kojoj je presađena maternica.

Maternicu je dobila od preminule donatorice, a operirana je još 9. kolovoza. Operacija je uspjela i Derya se vrlo dobro oporavlja. 'Maternica je već postala jedan od mojih organa. Ako Bog da imat ću svoje dijete', rekla je Derya, a prenosi RT.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

presađivanje maternice prije ovog slučaja obavljeno je još dvaput u svijetu, no dosad neuspješno. Prvi pokušaj datira još iz 1931. godine, kad je transseksualnoj ženi, koja je rođena kao muškarac, presađena maternica u Danskoj. Umrla je tri mjeseca nakon operacije, nakon što je tijelo odbacilo organ.

Drugi pokušaj bio je 2000. godine u Saudijskoj Arabiji, kad je žena dobila maternicu od žive donatorice, no organ su joj morali odstraniti zbog velikog grušanja krvi.

Turski kirurzi su ipak oprezni. 'Operacija je uspjela, ali bit će pravi uspjeh tek kad rodi dijete. Zasad smo sretni što je njezino tijelo prihvatilo organ', rekao je mikrokirurg Omer Ozkan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene