Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protjerani ekstremisti iz Crvene džamije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanske snage protjerale su naoružane islamske ekstremiste iz Crvene džamije u Islamabadu nakon osmodnevnih borbi u kojima je poginulo više od 80 osoba.

'Prva faza je okončana. Specijalne snage protjerale su militante i izvukle civile', izjavio je vojni glasnogovornik, general bojnik Waheed Arshad.

Pročitajte i ovo Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!" Ilustracija hutisti ne posustaju Militanti pogodili dva broda i dva američka razarača!

Arshad nije naveo podatke o tome koliko je žena i djece stradalo u napadu kojeg su u noći s utorka na srijedu izvela 164 komandosa.

Napad na Crvenu džamiju počeo je u utorak u pet ujutro nakon što je pregovaračko izaslanstvo na čelu s bivšim premijerom napustilo džamiju kazavši kako pokušaj mirne predaje nije uspio.

Pakistanska vojska četiri je puta pozvala na predaju otmičare
predvođene radikalnim klerikom Ghazijem, koji su držali brojnu djecu kao taoce, no on je odbacio zahtjev. Ghazi je ubijen u razmjeni vatre između islamskih militanata i pakistanskih snaga koje su krenule u napad na pobunjeničku džamiju.

General Arshad rekao je da su u noći s utorka na srijedu poginula trojica radikalnih islamista, dodajući kako točni podaci o ukupnom broju žrtava neće biti poznati prije završetka operacije. 

Prema sadašnjim podacima u napadu su ubijena najmanje 53 islamista i osam pakistanskih vojnika, a 28 vojnika je ranjeno.

Oko džamije se još uvijek mogu čuti sporadične eksplozije nagaznih mina koje čiste pakistanski vojnici.

Brojne žrtve, posebno žene i djeca koji su također bili
vjerski učenici u džamiji, loše će se odraziti na položaj predsjednika Perveza Musharafa koji prolazi kroz najteže razdoblje osmogodišnje vladavine.

Ove godine trebali bi se održati izbori, a general koji je na vlast došao vojnim pučem 1999. godine tražit će na njima novi petogodišnji mandat. Očekuje se kako će se on tijekom tjedna obratiti naciji.

Iz Crvene džamije vojnici izvukli 73 tijela 

Pakistanski vojnici pronašli su 73 tijela u kompleksu Crvene džamije.

Prema ranijim procjenama pakistanske vojske, više od 50 militanata poginulo je kada su vojnici upali u džamiju Lal Majsid u Islamabadu, poznatu kao Crvena džamija, nakon osmodnevnih sukoba s tvrdolinijaškim klericima i njihovim militantnim sljedbenicima.

Nije objavljeno ima li među mrtvima u Crvenoj džamiji djece ili žena, koje su radikalni islamisti danima držali kao taoce.

U operaciji pakistanske vojske protiv militanata sudjelovala su 164 komandosa, a među njima je devet poginulih i 29 ranjenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene