Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protiv Rumsfelda prosvjeduje 2000 profesora i studenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imenovanje bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda za gosta suradnika Centra za politička istraživanja Instituta Hoover izazvalo je oštre prosvjede profesora i studenata kalifornijskog Sveučilišta Stanforda, pri kojem taj centar djeluje, izvijestio je danas The New York Times.

Rumsfeldovo imenovanje zaprijetilo je stvaranjem napetosti između konzervativnog Centra Hoover i znatno liberalnijeg Stanforda, navodi
NYT.

Pročitajte i ovo Franka Perković Gamulin Za 8 sadašnjih i 6 bivših zaposlenika Dramska akademija predala DORH-u prijave za spolno uznemiravanje: ''Neke od njih će trebati udaljiti od studenata, to je prvo što ćemo učiniti' Počinje školska godina - 1 Prvašićima najteže Počinje školska godina kakva se ne pamti: Više od 450 tisuća đaka uz posebne mjere sjeda u klupe

Oko 2100 profesora, članova osoblja, studenata i bivših studenata Stanforda potpisalo je on-line peticiju kojom se prosvjeduje zbog Rumsfeldova imenovanja suradnikom Hooverova instituta, gdje bi se trebao priključiti radnoj skupini za ideologiju i terorizam.

Potpisnici peticije kazali su da Rumsfeldu nije trebalo biti ponuđeno to mjesto zbog njegove uloge u vođenju rata u Iraku u vladi predsjednika Georgea W. Busha.

"Imenovanje je u temelju nespojivo s etičkim vrijednostima
istinoljubivosti, snošljivosti, nepristrana istraživanja, poštivanja nacionalnih i međunarodnih zakona, mišljenja, imovine i života drugih, kojima je Stanford neotuđivo posvećen", navodi se, među inim, u potpisanoj peticiji.

John Radian, direktor Hoovera, kazao je za NYT kako je Rumsfelda imenovao "zbog njegova tri desetljeća iskustva, izvanredne javne službe, posebno zadnjih godina u vezi s ideologijom i terorizmom".

Rumsfeld je od 1989. u Upravi "Ustanove Hoover za rat, revoluciju i mir", kako glasi puno ime Centra.

Na novoj dužnosti bivši ministar obrane ne bi držao predavanja, već bi vjerojatno tri do pet puta na godinu posjećivao radnu skupinu u koju je imenovan radi savjetovanja.

Studenti koji se protive Rumsfeldovu imenovanju najavili su moguće prosvjede sljedeći tjedan, kad počne nastava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene