Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Crnoj Gori

Nekoliko tisuća prosvjedovalo protiv Vlade, premijer ipak nije napustio zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milo Đukanović nije napustio Crnu Goru i jedan od čelnika oporbenog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nije govorio istinu, priopćeno je u nedjelju navečer iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Mandić je ranije, tijekom velikog oporbenog prosvjeda u središtu Podgorice, kazao da je "Đukanović u nedjelju navečer zrakoplovom napustio Crnu Goru", ne precizirajući u kojem smjeru i zbog čega.

"Andrija Mandić laže da je premijer Đukanović napustio Crnu Goru. Mandić je svoje pristaše i ukupnu javnost slagao u trenutku kada je premijer Đukanović presjedavao sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost Crne Gore, koja se održavala svega 500 metara od trga na kojemu je Mandić pokušao proširiti svoju laž", kazali su iz DPS-a.

Pročitajte i ovo Nikoleta Đukanović Dnevnik Nove TV u Podgorici Crnogorci u nedjelju biraju novu Vladu: ''Ima jedno veliko pitanje i velika afera'' Milo Đukanović Na čelu od 1998. godine Potez nakon poraza na izborima: Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

Vijeće za nacionalnu sigurnost ocijenilo je da je "tijekom prosvjeda, a osobito nakon zabrane njegovog održavanja, u postupcima organizatora i sudionika tih događaja bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i sigurnost građana".

Prosvjedovalo nekoliko tisuća ljudi

Prosvjedna šetnja od Trga Republike do sjedišta ministarstva unutarnjih poslova protekla je relativno mirno, uz manje incidente kada je skupina mladića kamenjem gađala policiju koja je uzvratila suzavcem.

Čelnik DF-a Andrija Mandić priopćio je da će ukoliko do subote vlada i premijer Milo Đukanović ne podnesu ostavke organizirati novo okupljanje na kojem će, kako je rekao, u Podgoricu doći "čitava Crna Gora".

Mandić je još okupljenim prosvjednicima rekao da je Đukanović u nedjelju navečer zrakoplovom napustio Crnu Goru, ne precizirajući u kojem smjeru i zbog čega.

PORUKA IZ MOSKVE 'Rusija žali zbog najnovijih događaja u Podgorici'

Podgorica je tijekom subotnje večeri bila poprište sukoba policije i prosvjednika iz DF-a. Uhićeno je 20-tak demontranata, a bilo je i ozlijeđenih na obje strane. Uprava policije je priopćila da su njeni pripadnici tijekom noći "spriječili više stotina osoba da probiju policijske kordone, kako bi nasilno ušli u Skupštinu Crne Gore".

Reagiranja stižu sa svih strana. Oporba osuđuje neselektivnu primjenu sile policije nad demonstrantima, zastupnicima i novinarima, dok stranke iz vladajuće koalicije, nacionalne i procrnogorske partije, daju za pravo pripadnicima policije koja je zaustavila "rušilačke demonstracije".

Oni su jedinstveni u ocjeni da DF pokušava destabilizirati Crnu Goru, te da ih treba u tome spriječiti.

Izaslanstvo Europske komisije u Crnoj Gori pozvalo je nadležne državne organe da detaljno ispitaju događaje od subote navečer, a veleposlanstvo SAD-a u Podgorici apeliralo je na obje strane da demonstracije budu mirne.

Reagiranje je stiglo i iz Moskve gdje se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova ističe, kako javljaju podgorički mediji, da "Rusija žali zbog najnovijih događaja u Podgorici", te navodi "da je očigledno da uključivanje Crne Gore u proces euroatlantskih integracija ne vodi ka njenoj konsolidaciji i prosperitetu".

U nedjelju popodne zasjedali su Vijeće nacionalne obrane predsjednika Filipa Vujanovića, Kolegij Predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića s čelnicima svih parlamentarnih stranaka, a za navečer je zakazana i sjednica parlamentarnog Odbora za sigurnost i obranu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene