Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domoljub

Prosvjedi za oslobađanje novinara koji je cipelama gađao Busha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Iračana tražile su u ponedjeljak puštanje na slobodu novinara lokalne televizije koji je cipelama gađao američkog predsjednika Georgea W. Busha dok je u Bagdadu držao konferenciju za novinare, prenosi portal BBC.

Prosvjednici su u bagdadskoj četvrti Sadr City pozivali na oslobađanje 'junaka' Muntadara al-Zaidija, a slično je bilo i u gradu Najafu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud odlučio Tri godine zatvora novinaru koji je Busha gađao cipelom Slika nije dostupna Suđenje za cipelu Iračkog novinara razbjesnio Bushev 'ledeni osmijeh'

Uprava iračke televizijske kuće al-Baghdadia također je pozvala na oslobađanje novinara koji je cipelama gađao, ali i promašio Busha, uz povik 'Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto', optuživši ga 'za smrt tisuća Iračana'.

Iračka vlada je, naprotiv, incident ocijenila sramotnim i u priopćenju objavila da je vrijeđanje američkog predsjednika 'naštetilo ugledu iračkih novinara te općenito iračkog novinarstva.'

Vlada je zatražila da se poslodavac uhićenog novinara javno ispriča.

Irački dužnosnik kazao je za agenciju Associated Press da je novinar ispitivan ne bi li se otkrilo je li ga netko platio za napad na Busha.

Televizija al-Bagdadia, kojoj je sjedište u Kairu, objavila je, naprotiv priopćenje kojim vlasti poziva da 'odmah oslobode' al-Zaidija, u skladu s demokratskim pravom na slobodu izražavanja koju su Amerikanci Iračanima obećali kada su svrgnuli diktatorski režim".

'Bilo kakve mjere protiv Muntadara smatrat će se činom diktatorskog režima', stoji u izjavi televizijske kuće.

Potplati cipela u arapskoj se kulturi smatraju nečistima i najvećom uvredom. Nakon svrgavanja Sadama Huseina u Bagdadu u travnju 2003., televizije su prenijele snimke ogorčenih građana kako cipelama udaraju po licu spomenika bivšem predsjedniku, srušenom s postolja, podsjećaju novinske agencije.

Arapske tv postaje i portali objavljuju snimke incidenta koji je osvanuo i na naslovnicama mnogih tiskovina, a incident je posebno odjeknuo na Bliskom istoku gdje su Arapi siti američke politike prema toj regiji.

'On (Bush) zaslužuje biti pogođen sa stotinu, ne tek s jednom ili dvije cipele. Tko ga je uopće zvao ovamo', pita se stanovnik Bagdada.

Njegov sugrađanin drži incident nepotrebnim, jer bila je to konferencija za medije, ne rat. 'Ako netko želi izraziti svoje mišljenje, treba to učiniti na ispravan način, ne ovako'.

Bush je naredio napad na Irak 2003. pod optužbama da ta zemlja gomila oružje za masovno uništenje, što se pokazalo krivim.

U ratu su Sjedinjene Države dosad izgubile više od 4,209 svojih vojnika i on ih je stajao 576 milijardi dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene