Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pad životnog standarda'

Poljska: U Varšavi prosvjedi protiv Vlade centra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tisuća sindikalista očekuje se danas u Varšavi na prosvjedima protiv liberalne vlade Donalda Tuska kojoj popularnost u anketama pada i ima tek krhku većinu u parlamentu, dok poljsko gospodarstvo stagnira.

Organizatori glavne sindikalne središnjice u Poljskoj, među kojima i Solidarnost nadaju se da će okupiti od 60.000 do 100.000 ljudi tijekom dana koji bi trebao označiti vrhunac četverodnevnih prosvjeda protiv više mjera koje im, po njihovu mišljenju, donose pad životnog standarda.

Na prvim prosvjedima u srijedu sudjelovalo je između 15 i 23 tisuće ljudi, po procjeni promatrača i organizatora. Poljska policija ne objavljuje podatke o broju prosvjednika.

Sindikati traže smanjenje dobi za odlazak u mirovinu koju je vlada Donalda Tuska produljila na 67 godina i povećanje minimalne plaće. Upozoravaju na nesigurnost na poslu i na nedavno donesen zakon koji omogućuje produljenje radnog vremena te optužuju premijera koji je na vlasti od 2007. da se oglušuje o njihove zahtjeve.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

>> Tražio isplatu zaostalih plaća, poslodavci mu odsjekli prste i izboli ga

Prosvjednici su ispred zgrade parlamenta postavili šatore gdje neki borave od srijede usprkos kiši i lošem vremenu.

Tusk, koji tvrdi da će svoj mandat koji istječe 2015. godine dovesti do kraja, ipak ne isključuje mogućnost organiziranja prijevremenih izbora.

Ako vlada izgubi većinu, 'prijevremeni izbori su svakako alternativa, jer manjinska vlada kroz dvije godine je zadnja stvar koju bi Poljskoj trebalo poželjeti', rekao je u utorak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene