Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bunt naroda'

Prosvjedi u Sarajevu: Okupljenima se pridružio Šerbedžija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje kako mu se čini cjelokupna situacija u BiH, odnosno prosvjedi, Šerbedžija je kazao da mu ne izgleda dobro te da mu je teško biti tu...

Po kišnom se vremenu pred sjedištem Predsjedništva BiH nakon 12 sati okupilo manje od stotinu osoba koje su potom blokirale promet i uz zvuke zviždaljki izvikivale zahtjeve za ostavkama izabranih dužnosnika.Početak okupljanja protekao je mirno, iako je policija u petak upozorila kako skupine mlađih osoba koje se kane pridružiti provjedima planiraju izazvati nerede.

Prosvjednicima se danas pridružio poznati hrvatski glumac Rade Šerbedžija, koji je, kako kaže, došao vidjeti i podržati prosvjednike. 'Imaju pravo da mirnim putem traže odgovore na pitanja postavljena ljudima koje su oni izabrali', kazao je.

Na pitanje kako mu se čini cjelokupna situacija u BiH, odnosno prosvjedi, Šerbedžija je kazao da mu ne izgleda dobro te da mu je teško biti tu, prenosi Klix. ba. 'Ipak, na neki način to nije isto kao kada je iznenada krenuo rat ovdje. To su bila druga vremena', kazao je i dodao da ovi događaji ipak nemaju veze s politikom. 'Ovo je pravi bunt naroda', zaključio je.

Građanima BiH je proučio da mogu biti zadovoljni s onim što su već napravili jer se jedan glas već pokrenuo.

Najavljeni masovni prosvjedi u Sarajevu

Neformalna organizacija pod nazivom 'Plenum građana i građanki Sarajeva' u petak je pozvala na masovnije okupljanje u glavnom gradu BiH no zanimanje za prosvjede ostalo je malo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi prosvjedi Suze pred zgradom Vlade: 'Trebate štiti građane, a ne lopove na vlasti!' Slika nije dostupna Manji incidenti Sarajevo: Pušteni svi privedeni, tvrde 'policija nas je tukla'

'Plenum' je također zatražio da skupština Sarajevske županije na zasjedanju zakazanom za ponedjeljak prihvati njegove zahtjeve formulirane u četiri točke a odnose se na što bržu uspostavu nove županijske vlade koju bi činile nestranačke osobe, smanjivanje plaća i naknada izabranim dužnosnicima te istragu o zbivanjima od 7. veljače kada su izbili neredi u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH i vlade Sarajevske županije.

Neovisno o tome Tužiteljstvo BiH je pokrenulo istragu protiv ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca kojega se tereti za nesavjestan rad u službi jer je 7. veljače odbio angažirati posebnu policijsku postrojbu kako bi ona od nasilnika zaštitila zgradu Predsjedništva BiH.

Na sjednicama sarajevskog 'Plenuma' koje se održavaju gotovo svakodnevno sudjeluje više stotina osoba koje nastavljaju iznositi različite zahtjeve a jedan od sudionika u petak je po prvi puta predložio da se ta neformalna organizacija pokuša povezati sa sličnima koje djeluju u drugim gradovima u BiH i pokuša transformirati u novu političku stranku koja bi nastupila na izborima planiranim za listopad.

Jedan od sudionika zatražio je pak da se prestane sa svakodnevnim blokadama prometa u središtu Sarajeva jer to bespotrebno otežava život građanima, no kao odgovor na to dobio je salvu uvreda i prijetnji, a morali su intervenirati zaštitari kako bi spriječili da ga se fizički napadne. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene