Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju

Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot"

Aktualno Galerija Kamil Wojciechowski, poljski poljoprivrednik Kamil Wojciechowski, poljski poljoprivrednik Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed poljoprivrednika - 5 Prosvjed poljoprivrednika - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed poljoprivrednika - 4 Prosvjed poljoprivrednika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed poljoprivrednika - 3 Prosvjed poljoprivrednika - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed poljoprivrednika - 2 Galerija 1/6 >>
Diljem Europe ne posustaju prosvjedi poljoprivrednika. Farmeri prosvjeduju zbog niskih cijena, birokracije i nepoštene konkurencije proizvoda iz trećih zemalja.

Poskupljenje prehrambenih proizvoda ne osjećaju europski poljoprivrednici. Nezadovoljni niskim cijenama, birokracijom i nepoštenom konkurencijom iz trećih zemalja prosvjeduju već tjednima. Danas su bili na ulicama Poljske i Španjolske.

Tisuće poljskih poljoprivrednika ispunile su ulice Varšave. Izbili su i manji sukobi s policijom. Prosvjednici u Poljskoj kao i širom Europske unije tjednima ponavljaju svoje zahtjeve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata

"Prosvjedujemo jer želimo da Zeleni plan bude ukinut, zato što će odvesti farme u bankrot. Trošak Zelenog plana nije usporediv s urodom i koliko smo plaćeni za njega“, tvrdi Kamil Wojciechowski, poljski poljoprivrednik.

Takva razmišljanja dijeli većina poljskih prosvjednika.

"Prosvjedujemo ovdje ne samo za nas poljoprivrednike, već nacija i cijela Europska unija moraju biti svjesni da smo preplavljeni nekontroliranom proizvodnjom različitih proizvoda izvan Europske unije koji ne ispunjavaju europske norme“, izjavio je Grzegorz Czerniak.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog u Milanu Progon ne prestaje U Moskvi uhićen još jedan odvjetnik Alekseja Navaljnog, razlog je nevjerojatan

Prosvjedovali su i ispred ureda premijera Tuska. On poručuje kako je moguće da će Poljska proširiti zabranu uvoza ukrajinskog žita i na druge prehrambene proizvode iz te zemlje, ako Europska unija ne bude djelovala.

"Moramo biti jedinstveni u Bruxellesu kako bismo osigurali da pomoć Ukrajini nije istodobno praćena gubicima za našu ekonomiju, posebno za našu poljoprivredu“, rekao je poljski premijer Donald Tusk.

Pročitajte i ovo Gasi se Dubrovačka televizija "nećemo upirati prstom" Zaposlenici već dva mjeseca nisu dobili plaće: Nakon 18 godina gasi se jedna hrvatska televizija

Jučer je na jednoj željezničkoj stanici u Poljskoj uništeno oko 160 tona ukrajinskog žita. Policija istražuje slučaj i traži odgovorne. Ukrajinski dužnosnici kažu da je žito bilo na putu za poljsku luku Gdanjsk odakle je trebalo otići u druge zemlje.

A u Španjolskoj bijesni su poljoprivrednici iz kamiona bacali marokansko voće i povrće. Traktorima su ponovno blokirali autoceste. Europski poljoprivrednici kažu da su nezadovoljni niskim cijenama proizvoda, birokracijom i nepoštenom konkurencijom iz trećih zemalja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene