Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivljenje novom zakonu

Sarajevo: 'Nosit ću nikab makar morala platiti kaznu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manja skupina muslimanskih prosvjednika okupila su se pred sjedištem Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Okupili su se kako bi izrazili protivljenje pokrenutoj inicijativi za donošenje zakona o zabrani nikaba, odjeće koja onemogućava identifikaciju. 'Nošenje nikaba naše je temeljno pravo jer mi time izražavamo naša vjerska osjećanja što nam je zajamčeno svim zakonima', kazala je novinarima Nađa Dizdarević, jedna od organizatorica prosvjeda. Najavila je kako će osobno, čak i ukoliko bi se predloženi zakon usvojio, nastaviti nositi nikab te kako je spremna platiti bilo kakvu kaznu za to.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izglasao Donji dom parlamenta Belgija zabranila pokrivanje burkom Slika nije dostupna Parlament RS protiv haaškog arhiva u BiH

Donošenje zakona kojim bi se zabranilo nošenje nikaba, posebnog pokrivala za lice koje nose neke muslimanske žene, predložila je srpska Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik. Glavni tajnik te stranke Rajko Vasić je rekao, komentirajući sarajevske prosvjede koji nisu izazvali veću pozornost, kako oni samo pokazuju da je važno usvojiti takav zakon. 'Tim prije što to nije samo europski trend nego i pitanje gradnje povjerenja unutar BiH', kazao je Vasić.

>> Francuski parlament izglasao zabranu burke i nikaba

Zastupnički dom Parlamenta BiH raspravu o prijedlogu zakona o zabrani nošenja nikaba trebao je otvoriti ovog tjedna iako nije bilo naznaka kako bi takav prijedlog u konačnici mogao dobiti potrebnu potporu među zastupnicima. Iz Parlamenta BiH priopćeno je kako je parlamentarno Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava na sjednici održanoj tijekom dana odbacilo načela prijedloga zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju što ga je podnio klub zastupnika SNSD-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene