Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed sto tisuća mianmarskih redovnika i njhovih pristalica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje sto tisuća redovnika i njihovih pristalica, sudjeluje u prosvjednome maršu u Yangonu. Novi prosvjedi prerastaju u dosad najveće demonstracije protiv vladajućih generala.

Redovnici u smeđim odorama počeli su šesti dan prosvjeda molitvom u pagodi Shwedagon, nekada najsvetijem hramu u Burmi, a zatim su ušli u grad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Yangon: Prekid prosvjeda nakon prijetnji Slika nije dostupna Yangon: Na ulicama više od 10.000 prosvjednika

Neki nose transparente na kojima zahtijevaju bolje životne uvjete u toj siromašnoj zemlji jugoistočne Azije, kao i nacionalnu pomirbu.

Mianmarske slavne ličnosti pridružile su se pozivu običnim građanima da sudjeluju u prosvjedu koji je počeo kao građanski gnjev zbog prošlomjesečnoga šokantnog porasta cijene goriva, ali postaje dublji vjerski pokret protiv generala na vlasti.

Neke od najvećih kazališnih, filmskih i glazbenih zvijezda, među kojima i Tun Eindra Bo, mianmarski ekvivalent Angeline Jolie, osnovale su poseban odbor koji obećava da će redovnicima pružiti svu potrebnu pomoć.

'Veoma je važno što su se zvijezde udružile', kaže jedan Mianmarac u egzilu, nakon što je slušao intervjue koje su slavne ličnosti dale za strane radio-postaje na burmanskome.

'Odbor je najavio da će otpor ići do kraja', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene