Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fenomen Međugorja

Prije 40 godina vijest iz malog hercegovačkog mjesta zaintrigirala je svijet: I danas tamo dolaze iz Italije, Španjolske, SAD-a...

Aktualno Galerija Međugorje - 1 Međugorje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Međugorje - 2 Međugorje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Međugorje - 3 Međugorje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Međugorje - 4 Galerija 1/4 >>
U Međugorju se obilježava 40 godina od fenomena koji i danas dijeli stavove unutar same Crkve. Šestero djece posvjedočilo je da im se na brdu Crnica ukazala Majka Božja. Od tada do danas postalo je jedno od najpoznatijih marijanskih zavjetišta.

Na današnji dan 1981. godine dogodilo se nešto što je zaintrigiralo cijeli svijet. Šestero mladih posvjedočilo je svom duhovniku fra Jozi Zovku da im se ukazala Majka Božja. Vatikan je odmah zatražio osnivanje teološke komisije, agentura bivše države je Međugorje premrežila. Fra Jozo je uhićen, poslije je o čudu ukazanja snimljen i film s Martinom Sheenom i Michaelom Yorkom u glavnim ulogama. Međugorje je postalo mjesto okupljanja i molitve katolika iz cijeloga svijeta. Sve to donijelo je strelovit ekonomski napredak tog hercegovačkog mjesta. U godini korone sve je stalo, izvještava u prilogu Ivana Petrović.

''Prvi dani su ovo, da je svijet konačno počeo dolaziti u Međugorje'', komentirao je stanovnik Međugorja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pučani bili protiv Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna muškarac Lakše ozlijeđen Bizarna nesreća u Zagrebu: "Vatrogasci? Upao sam u rupu, možete li me doći izvući? Samo... Nemam pojma u kojem kvartu"

Uz 40 godina od ukazanja, Međugorje ipak nije stalo prazno.

"Oni koji imaju vjeru u Boga, ne boje se ni korone, ničeg", rekao je Jozo iz Munchena.

Za razliku od stotina i stotina tisuća hodočasnika koji su se slijevali u Međugorje prijašnjih godina - ove ih je godine stiglo oko deset tisuća. Što je obradovalo mještane. Vjeruju da se sve pomalo vraća na staro.

"Došli su iz Italije, Njemačke, Španjolske, Amerike. Iz svoh dijelova svijeta, hvala Bogu", sretan je taksist Žarko.

Vatikan Međugorje još nije proglasio mjestom čudotvornog ukazanja Majke Božje. Stavovi papa Franje, Benedikta XVI. i Svetog Ivana Pavla II. su istovjetni. Općenito stavovi oko Gospina ukazanja u Međugorju su podijeljeni unutar same Crkve. Poznato je da su kanonski procesi proglašenja mjesta Gospina ukazanja trajali i po nekoliko stoljeća. Dok se na to čeka, Vatikan je međugorsko zavjetište skupa s kontrolom financija stavio pod svoju nadležnost, a vjernici se pomalo vraćaju u Međugorje.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene