Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantan komet

FOTO Prošao blizu planeta - 'Leti prema Suncu, dok mu narasta rep'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komet iz vanjskih dijelova Sunčeva sustava u nedjelju je napravio rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ga je pratuila flota robotskih sondi.

Komet Siding Spring prošao je na samo 140.000 km od Marsa što je manje od polovice rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koji komet do sada prošao pored Zemlje, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispisala je povijest ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom Slika nije dostupna 12-godišnja misija Dovedena u pitanje jedna od ključnih teorija o stvaranju Sunčeva sustava

Komet, koji je ime dobio prema australskom opservatoriju koji ga je otkrio prošle godine, je kako se vjeruje prvi put u posjetu unutarnjem solarnom sustavu nakon što je napustio Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milijun godina.

FOTO Mračni komet: Fotografije iznenadile znanstvenike

Kometi su kako se vjeruje smrznuti ostatci preostali nakon formiranja solarnog sustava prije nekih 4,6 milijarda godina.

"Ovaj komet leti prema Suncu, dok mu narasta rep", rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarne znanosti iz Tuscona u Arizoni tijekom kometova prolijetanja.

Komet je bio najbliži Marsu u 20,27 minuta prolazeći brzinom od 203.000 km/h.

Očekuje se da su NASA-ina tri marsovska orbitera i dva rovera kao i orbiteri Europske svemirske agencije i Indije zabilježila prilaz i prolazak kometa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene