Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid vatre nije uspio

Propalo primirje: Sirija bombardira velike gradove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasilje o kojem javljaju i stanovnici gradova i pristaše oporbe i sirijske vlasti počelo je drugi dan prekida vatre što ga je organizirao međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi koji se nadao tim primirjem dovesti do postupnog prekida 19-mjesečnog nasilja u kojem su dosad poginule oko 32 tisuće ljudi.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu ponovno su u subotu počele bombardirati veće sirijske gradove, a i pobunjenici su izveli nekoliko napada i dodatno potkopali primirje koje je trebalo obilježiti Kurban Bajram.

Pročitajte i ovo Volodmir Zelenski, Emmanuel Macron Propala ideja Zelenski odbio Macrona: "Rekao sam - Emmanuele, ne vjerujemo u to" Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

Sirijska državna agencija Sana objavila je da su pobunjenici više desetaka puta prekršili prekid vatre, među ostalim i da su aktivirali automobil bombu ispred kršćanske crkve u gradu Deiru al-Zoru na istoku zemlje.

>> Najmanje 146 mrtvih prvog dana primirja u Siriji

Aktivisti u Deiru al-Zoru i u Alepu, sirijskome gradu s najviše stanovnika, a koji je dijelom pod nadzorom pobunjenika, kažu da su u stambene četvrti padale minobacačke granate. Stanovnici Damaska na internet su stavili snimke aviona koji su, kažu, bombardirali predgrađa Erbin i Harastu.

Poginulo je osam osoba, kažu stanovnici i predstavnici Sirijskog opservatorija za ljudska prava, organizacijom sa sjedištem u Britaniji, ali s mrežom izvora u Siriji. Vojska je objavila da je pristala na prekid vatre, ali da joj je dužnost odgovoriti na pobunjeničke napade. U petak je poginulo više od 150 ljudi, među njima i 43 vojnika, objavio je Opservatorij. Većina stradalih poginula je od snajperske vatre ili u borbama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene