Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stara 1100 godina

Grobnica rasvjetljuje propast Maja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksički arheolozi otkrili su 1100 godina staru grobnicu iz vremena zalaza zlatnog doba kulture Maja za koju vjeruju da može rasvijetliti što je bio razlog propasti te nekada slavne civilizacije.

Arheolog Juan Yadeun kazao je da bi grobnica mogla otkriti što se događalo s tim drevnim indijanskim narodom kada se klasičan period njihove civilizacije počeo gasiti. Mnogi stručnjaci uvjereni su da su u propasti Maja važnu ulogu odigrali unutarnji ratni sukobi i promjene okoliša.

Pročitajte i ovo Otkrivena vremenska kapsula stara gotovo 200 godina - 4 Nakon razočaranja VIDEO/FOTO Vremenska kapsula stara 200 godina ipak nije prazna: ''Vidio sam nešto i pomislio - to je početak'' Slika nije dostupna Arheolozi otkrili Peru: Prirodne katastrofe i potresi uništili civilizaciju

>> Čelnik Maja umoran od pitanja: 'Svijetu neće doći kraj 2012.'

No, Yadeun tvrdi da keramička figura naroda Toltec koja je pronađena u grobnici može ukazivati na drugačije objašnjenje. Narod Toltec izvorno je iz središnjeg meksičkog gorja, a kasnije se proširio na područje Maja u južnom Meksiku. Grobnica je otkrivena u prosincu, a izvještaj o pronalasku novinarima je predstavljen u srijedu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene