Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MISTERIOZNI KOSTURI

Otkrivaju li strašne tajne koje je povijest do sada skrivala?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatno otkriće možda otkrije nešto sasvim novo o povijesti čovječanstva.

Francuski znanstvenici u suradnji s Britanskim muzejem istražuju nešto što bi se moglo pokazati najstarijim rasnim ratom u ljudskoj povijesti još iz vremena od prije 13.000 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najstariji primjerak FOTO Karcinom na kosturu čovjeka starom 3.000 godina! Slika nije dostupna Mumije u dolini Nila Misteriozni natpisi u grobnici iz 12. stoljeća, pozivaju se na 'Veliku knjigu moći'

Za većinu kostura čini se da su bili žrtve napada streličara, koji su koristili strijele s kamenim šiljkom na vrhu. Kosti su arheolozi pronašli u Jebel Sahabi na istočnoj obali Nila u sjevernom Sudanu te pretpostavljaju da pripadaju žrtvama nastarijeg i relativno masovnog ljudskog konflikta.

Neki od tih kostura upravo su izloženi trajno u novoj egipatskoj galeriji Britanskog muzeja. Znanstvenici istog muzeja namjeravaju otkriti više o samim žrtvama, od spola preko bolesti od kojih su možda bolovali to njihove prehrane i uzroka smrti, prenosi Independent.

Otkriće koje bi moglo promijeniti povijest

Paralelno istraživanje posljednjih nekoliko godina također je bacilo novo svjetlo na to tko su u rasnom smislu bile žrtve. Istraživanje koje su proveli Sveučilišta John Moore iz Liverpoola, Aljaske i Tulane iz New Orleansa, indicira da se radilo o pripadnicima populacije iz sub-saharskog područja, koji su bili preci modernih Afrikanaca.

Identitet njihovih ubojica nešto je teži zadatak za dokučiti. No, zamislivo je da se radilo o ljudima potpuno druge rasne skupine, odnosno sjevernoafričke/europske skupine koja je živjela na predjelu oko Mediterana.

Od ukupno 59 žrtava pronađenih u Jebel Sahabi, ostaci kostura dvije žrtve izloženi su u Britanskom muzeju. Radi se o izlošcima krhotina vršaka strijela te zacijeljenoj frakturi podlaktice, koju je žrtva gotovo sigurno zadobila u pokušaju da se obrani od napada tijekom sukoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene