Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Top secret

FOTO Otkrivene pozicije skrivenih američkih vojnih baza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko pozornije pogledate Googleove ili Bingove karte, uočit ćete kako su određene lokacije zamućene, odnosno skrivene od očiju javnosti. Mnoga od upravo takvih mjesta su tajna, a dio pripada američkim vojnim bazama.

Američke vojne baze locirane su po čitavom svijetu, s bazama na svakome kontinentu, no još uvijek nije sasvim jasno koliko ih trenutno postoji. Pentagon navodi kako se radi o brojci od ukupno njih 5.000, od kojih se 598 nalazi u stranim državama, ali brojni mediji tvrde kako su ove brojke netočne, prenosi Mashable.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Satelitske fotografije FOTO Snimke koje će vas ostaviti bez teksta Slika nije dostupna Detalji 'na pladnju' Invazija na događanja na Zemlji: Gdje nestaje privatnost?

Web programer i data artist, Josh Begley, otkrio je na karti sve poznate američke vojne baze diljem svijeta, prikupivši njihove fotografije putem Google Maps i Bing Maps satelita i objavio ih na internetu.

Njegov projekt na kojemu, naglašava, još uvijek aktivno radi, inspiriran je knjigom Trevora Paglena ‘Blank Spots on the Map’ koja se bavi istraživanjem tajnih vojnih baza koje su ponekad cenzurirane na kartama.

Svoj projekt Begley je započeo početkom studenoga, prikupljajući izvješća Ministarstva obrane iz 2013. godine, popise svih nekretnina u vlasništvu Pentagona koje je su sami objavili te je prikupljao neka medijska izvješća koja su otkrivala baze i kompjutorski predložak koji je koristio prethodne godine za jedan drugi projekt koji se bavio mapiranjem zračnih slika američkih zatvora.

Google Maps navigacija dostupna za novih 25 zemalja - Hrvatska uključena!

Begley je do sada pronašao koordinate za 650 baza i objavio fotografije njih 644. Ipak, nekoliko njih je zamućeno, zacrnjeno ili neprikazano.

Begley navodi kako bi sasvim razumio ukoliko bi njegov projekt bio na udaru brojnih kritika, ali kako misli da ništa loše ne radi ovim projektom te kako njegova web stranica nije objavila ništa što već prije nije objavljeno na internetu.

Činjenica jest kako nitko ne posjeduje nebo iznad tajnih baza i ne postoji zakon kojime bi se moglo spriječiti fotografiranje već postojećih fotografija koje su snimili sateliti iz Svemira. Ali, kada dođe do njihovog objavljivanja, ipak bi tajnost mogla prevagnuti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene