Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji 'na pladnju'

Invazija na događanja na Zemlji: Gdje nestaje privatnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezolucija na Google Maps i Bing Maps aplikacijama vam je premala? Bez straha, jer američka vlada ukinula je restrikcije po tom pitanju, a tako da će buduća pretraživanja po tim servisima otkriti daleko više detalja.

Dosad kompanije nisu smjele koristiti fotografije koje su prikazivale predmete i objekte manje do 50 centimetara, no Digital Globe, tvrtka koja se bavi proizvodnjom satelitskih snimaka, ističe kako bi mogla prodavati snimke koje prikazuju detalje i do 31 centimetra veličine, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusi sve niječu UZNEMIRUJUĆI VIDEO Satelitske snimke otkrivaju ubijene civile u Buči i prije nego što je ruska vojska napustila grad Slika nije dostupna tužni prizori FOTO/VIDEO Grad duhova: Pogledajte posljednje snimke razrušenog Mariupolja iz kojeg je pobjeglo oko 300.000 ljudi

Naravno, takva invazija na događanja na Zemlji iz svemira vjerojatno će podignuti i veliku prašinu oko privatnosti građana, obzirom na količinu detalja koja će ovim biti dostupna široj javnosti.

VIDEO Snimka iz svemira koja će promijeniti svijet!

Marc Dautlich, odvjetnik Pinset Masonsa, istaknuo je za BBC kako će osim privatnosti građana u pitanje doći i nacionalna sigurnost zemalja, zbog osjetljivih lokacija, poput vojnih baza. Ipak, takve lokacije spomenuti servisi već ionako zamagljuju pa je za pretpostaviti kako se to ne bi promijenilo i u budućnosti.

Digital Globe u kolovozu planira lansirati satelit Worldview-3, koji će moći prikazati na tlu objekte veličine šahta i poštanskog pretinca. Jeffrey Tarr, šef Digital Globea, pozdravio je odluku američke vlade te dodao da će ta odluka otvoriti nova radna mjesta, biti poticaj za nove inovacije te osigurati SAD-u vodeću ulogu u toj strateški važnoj industrijskoj grani.

"Po prvi puta ćemo svoje najbolje snimke moći učiniti dostupnima komercijalnom tržištu", zaključio je Tarr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene