Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodijeva vlada dobila povjerenje parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada dobila je u subotu povjerenje donjeg doma talijanskog parlamenta, u glasovanju koje je zatražio premijer Romano Prodi kako bi ubrzao prihvaćanje proračuna za sljedeću godinu, koji predviđa sporna povećanja poreza i smanjenje javne potrošnje.

Prodi je kazao da je zatražio glasovanje o povjerenju kako bi
onemogućio opstrukcije oporbe desnog centra, dok oporba tvrdi da Prodi glasovanjem želi pokrpati pukotine u svojoj deveteročlanoj vladajućoj koaliciji.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Da njegova vlada lijevog centra nije dobila povjerenje, Prodi bi
morao podnijeti ostavku, ali takav ishod nije bio vjerojatan budući da ima uvjerljivu većinu u donjem domu.

Stvari bi mogle biti kompliciranije u Senatu, gdje koalicija lijevog centra ima većinu od samo jednog zastupnika. Glasovanje o predloženom proračunu u Senatu predviđeno je sljedećeg tjedna.

Prodijeva vlada početkom tjedna je odlučila namjeravane mjere - kojima bi talijanski proračunski deficit pao ispod 3 posto po prvi puta od 2002. godine - iznijeti na glasovanje o povjerenju, nastojeći time nadvladati snažno protivljenje oporbe, zbog kojeg je usporen proces njihovog prihvaćanja u parlamentu.

Proračun, koji mora biti odobren do kraja godine, ne može se maknuti s mjesta zbog stotina i stotina predloženih amandmana i oporbe koja već dva mjeseca na svaki način ometa njegovo usvajanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene