Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri faze

Procurio ruski plan za pripajanje Bjelorusije: Ovo su strateški ciljevi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Skupina europskih i američkih medija, uključujući Kyiv Independent, došla je do dokumenta od 17 stranica koji navodno detaljno opisuje planove Rusije da pokori Bjelorusiju i ukine njezinu neovisnost.

U dokumentu od 17 stranica koji navodno detaljno opisuje planove Rusije da pokori Bjelorusiju i ukine njezinu neovisnost, se detaljno navode budući koraci Rusije da preuzme punu kontrolu nad bjeloruskom političkom, ekonomskom i vojnom sferom do kraja desetljeća.

Kremlj planira preuzeti punu kontrolu nad politikom, gospodarstvom i vojnim potencijalom Bjelorusije do 2030. godine prema dokumentu naziva "Strateški ciljevi Ruske Federacije u bjeloruskom smjeru".

Skupina europskih i američkih medija, uključujući Kyiv Independent, došla je do tog dokumenta. Obavještajac iz zemlje članice NATO-a rekao je da dokument izgleda "uvjerljivo i autentično".

Prema dokumentu, Bjelorusija bi do 2030. trebala imati jedinstvenu valutu s Rusijom, a njezin medijski prostor mora biti pod ruskom kontrolom. Bjeloruska vojska mora se pridržavati ruskih propisa.

Prvi dio dokumenta koji je procurio iznosi ciljeve Kremlja u fazama: kratkoročni (2022.), srednjoročni (2025.) i dugoročni (2030.).

Sva ključna vojna proizvodnja mora biti prebačena iz Bjelorusije u Rusiju. Dokument također predviđa da do 2030. Bjelorusija mora uvesti jedinstveni carinski i porezni sustav te jedinstveni postupak kontrole izvoza.

Prema predstavnicima jedne zapadne obavještajne službe, koji su željeli ostati anonimni, dvodijelni dokument zajednički je rad nekoliko ruskih agencija.

Jedan zapadni obavještajni časnik, koji ima izravna saznanja o podrijetlu dokumenta, rekao je da su ruske domaće, strane i vojne obavještajne službe radile na nacrtu predstavljene strategije.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini JAČANJE OBRANE Ukrajina strahuje od novog napada: Pripremaju se za moguću rusku ofenzivu na Kijev preko Bjelorusije

"Prisila, a ne rat"

Izvor navodi da je dokument 2021. izradila Uprava za prekograničnu suradnju Kremlja. "Ciljevi Rusije u vezi s Bjelorusijom isti su kao i s Ukrajinom", rekao je Michael Carpenter, veleposlanik SAD-a pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju.

"Samo se u Bjelorusiji oslanja na prisilu, a ne na rat. Njegov krajnji cilj još uvijek je cjelokupno obuhvaćanje", dodao je. "Sadržaj (dokumenta) uglavnom je u skladu s onim što znamo da su politički ciljevi Rusije prema Bjelorusiji od 1990-ih", rekao je Martin Kragh, zamjenik direktora Stockholmskog centra za istočnoeuropske studije.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini JAČANJE OBRANE Ukrajina strahuje od novog napada: Pripremaju se za moguću rusku ofenzivu na Kijev preko Bjelorusije

Prema tom dokumentu do kojeg je došao Kyiv Independent, program političke integracije trebao bi biti potpisan prije 2025. godine. Informacije koje su procurile, također otkrivaju kako se Rusija također želi vezati za bjelorusku nuklearnu sferu. Do 2025. Rusija želi da bjeloruska nuklearna elektrana Astraviets 1 bude integrirana u energetski sustav Unije.

Nadalje, do 2030. Bjelorusija mora usvojiti iste "obrazovne standarde" kao Rusija na sveučilištima i školama - što vjerojatno znači nastavni plan i program i smjernice za podučavanje.

Postoje naznake da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije baš sretan zbog Putinovih planova za njegovu zemlju, tvrdi zapadni obavještajac koji je upoznat s dokumentom.

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene